Duiken

Als het zulk weer is zoals nu die laatste dagen en wij fietsen langs plassen en sloten en zien de vissen en de planten zo mooi in dat (nog) heldere water, begint mijn bloed te kriebelen. Dan wil ik erin.

Niet om te zwemmen, want ik haat zwemmen. Iets met een jeugdtrauma toen ik zes jaar oud was en ik ’s morgens om 06.00u moest zwemmen in het Sportfondsebad in Dordrecht met die hoge randen rondom het zwembad en die stank van chloor.

dordrecht-307

Maar om te duiken. Me in mijn 7 mm neopreen pak hijsen met daaronder nog een warm neopreen wolletje want koud en het water eens vanuit een andere hoek bekijken.

Nu begin mei is het water nog verrekte koud. Ik schat nog slechts een graad of 15 op vijf meter. Het water in Nederland is altijd koud. Als je dieper komt dan 8 meter ga je door de thermocline, zoals dat heet en slaat de kou als een zweep in je gezicht. Daarom draag je hier handschoenen. Als ik duik op Bonaire niet, dat is daar verboden en als ik duik op Kreta ook niet – hoewel het daar ook niet echt heel warm is – want ik vind die handschoenen echt een crime.

L1010306
Als beginner bij de Vinkeveenseplassen

Vandaag las ik net op een andere site een verhaal van een dame die net de geneugten van het duiken heeft leren kennen. Je eerste duik doen op Kreta is wel even iets anders dan in Nederland. Ik heb mijn Open Water brevet in Nederland gehaald bij een duikorganisatie die de SSI beginselen hanteert. Je hebt er nog een aantal waaronder PADI en NOB. Ik heb die verschillen nooit begrepen en bij iedere instelling leer je duiken.  Ik heb enkel ervaring met SSI.

Wij hebben toen in 2010 bij The Wave in Hillegom een driedaagse cursus gedaan. We konden niet anders, omdat wij gezien onze situatie dat niet over enkele weken konden uitsmeren. Eerst in een zwembad (was meer een tank) en daarna in de plaatselijke plas.

L1010323.JPG
Jan als beginner

My god, wat een ellende! Ik weet nog dat ik boven kwam en zei: ik maak de cursus wel af maar ga daarna nooit meer duiken! Maar ik had een goede instructeur en eenmaal onder water in die plas (met natuurlijk niet al te best zicht) attendeerde hij mij op de diverse schelpjes (driehoeksmossel) en zowaar een pracht van een snoek. En toen ging het al een stuk beter.

Daarna hebben we diverse vervolgcursussen gedaan waaronder Nitrox (ander luchtmengsel), Advanced, Perfect Buyoancy en nog wat meer. Jan had een technisch duiker als collega bij de marine en hij heeft veel van hem geleerd en Jan heeft dat weer op mij overgebracht.

Inmiddels kennen wij op Kreta een technisch duiker (Nicolas) die ons na aan het hart ligt waar we  twee jaar terug een soort snuffelcursus voor technisch duiken hebben gedaan dus in een grot duiken, duiken zonder bril en naar een diepte van 40 meter. Op een gegeven moment leer je vertrouwen op jezelf en op je materiaal en durf je wat meer. En we zijn acht jaar verder, heb 237 gelogde duiken, was 204 uur onder water in zes verschillende landen (online logboek Diviac)….

59_Duik twee
Vanaf de boot (Kreta – Chania Diving)
95_Conny Kourna Lake
Duiken in het Kourna Lake (kkkkkkkoud….)
111_Duiken Hotel Zorba
Duiksetjes (Kreta)
118_Duikspullen drogen
Duikspullen drogen (Kreta)

De volgende stap voor ons is droogpak. En ik wil graag een wing. Dat is een ander soort luchtkamer dan de BCD’s waar je normaliter mee duikt. Een BCD (Buoyancy Control Divise) is een soort vest wat je aantrekt en waar je lucht in (of uit) laat om je drijfvermogen (buoyancy) te regelen. Die lucht zit in ‘kamers’ op je rug maar ook aan de zijkant. Dat is handig, zeker voor als je boven water bent.

Een wing heeft enkel luchtkamers op je rug. Dat is een soort harde plaat in de vorm van een ovaal. Doordat de lucht alleen op je rug zit, kan je beter horizontaal blijven als je duikt. Je hangt er dan als het ware onder. Alleen als je dan weer boven komt kan je met je gezicht naar beneden worden geduwd. Dat is misschien wat onpraktisch.

Als je met een droogpak duikt, blijft je lijf droog. De naam zegt het al. En kan je onder dat pak je gewone dikke trui en je maillot aandoen. Lekker warm. Je buoyancy regel je dan met dat pak. In het pak zitten ventielen die zijn aangesloten op je fles en daarmee regel je je drijfvermogen. Schijnt nogal een kunstje te zijn, want je moet uitkijken dat je niet alle lucht naar je voeten laat komen, want dan hang je ondersteboven.

We zijn inmiddels ook wel een beetje verwend wat duikwater aan gaat. Er gaat niets boven een glasheldere zee en die heb je op Kreta volop. Dus als we die cursus gaan doen, doen we dat zeker bij Nicolas van Chania Diving. Het water is lekker helder en boven water een prima temperatuur, leuke mensen, perfecte begeleiding.

Bovendien kan je na de inspanning héérlijk tafelen. En dat is toch ook wel érg fijn. En niet geheel onbelangrijk.

 

 

 

4 gedachtes over “Duiken

 1. Mijn man heeft zijn Openwater ook in Nederland gehaald (tot CMAS 3*), in de Oosterschelde. Heel vaak gedoken in Egypte, Israël en Jordanië (ook een week in de Malediven en in Kenia), maar doorheen het jaar altijd getraind in de Oosterschelde of in een of andere (gevaarlijke) put. Het is bekend dat duikers die in de lage landen hun brevet halen tot de betere duikers behoren, vanwege de slechte duikomstandigheden hier. Ben trouwens toch blij dat hij ermee gestopt is (problemen met zijn oren) … ik heb het niet zo met water.

  Like

  • Je hebt inderdaad een voordeel als je leert duiken en duikt in Nederland. In de Oosterschelde zijn wij nog nooit geweest. Heb het niet zo op getijdenduiken. En ik ben ook geen waterrat maar duiken is toch wel heel apart…

   Like

 2. Haha, zo grappig om weer een duiker tegen te komen die niet houdt van zwemmen. Ik hou er wel van en dacht in het begin dat elke duiker dat ook wel graag zou doen (want ah ja, ’t is toch allebei in het water). Niet dus 🙂
  Acht jaar duiken, dat is al niet mis he! En grotduiken, dat zou ik heel graag ook eens uitproberen. Op Kreta dook ik nog nooit, maar je doet er mij wel zin in krijgen, moet ik zeggen 🙂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s