Bonaire

Waarvoor ga je voor de zesde keer naar Bonaire? Vroeger vond ik mensen saai die jaar op jaar af naar dezelfde camping gingen. Vaak nog met dezelfde mensen. Wat is daar nou leuk aan?

Ondanks dat Bonaire relatief klein is en je het eiland na zes keer inmiddels bijna wel kent, was gemak wat voor ons de doorslag gaf. Wij duiken graag en sinds wij duiken is de wereld voor ons open gegaan. Landen waar we vroeger nooit naar keken, worden ineens interessant. Indonesië, Egypte, Bali, Thailand, Mexico. Landen waar ik normaal gesproken niet zo snel naar toe zou gaan. Vroeger wilde ik altijd al eens een keer naar een tropisch eiland en ons eerste tropische eiland was Saba. En omdat je heel goed kunt duiken rond Saba, hebben we – voordat we daarheen gingen – duiklessen genomen in Nederland. Voordeel van duiken leren in Nederland is dat je leert duiken in minder goede omstandigheden met beperkt zicht en dat geeft je direct een voordeel als je gaat duiken in goede omstandigheden.

Op Bonaire kun je gaan en staan waar je wilt, duiktechnisch gezien. Je moet je niet bij het duikcentrum melden om 07.00u om de boot te kunnen hebben van 08.00u om dan ’s middags rond vier uur eindelijk weer thuis te komen (en vaak met een banaan als lunch). Je huurt een auto, je huurt je flessen en lood of je huurt je hele duikset, en je gaat naar iedere duikstek die jou aanspreekt. Er zijn er meer dan genoeg op Bonaire en met een duikgids waar de stek in beschreven staat, kan je goed uit de voeten. No worries dus en no stress. Dat is echt heerlijk van Bonaire.

51_klaarmaken duik
Met je truck naar het strand en daar je setje in elkaar zetten.

Het enige wat je moet doen – en dat is voor je eigen veiligheid – is een checkduik doen om te kijken of al het materiaal – of je dat nu huurt of niet – in orde is en om er weer even ‘in’ te komen. Dus kies je een duikstek met makkelijke toegang en wat niet direct afloopt naar 50 meter. Makkelijke duikstekken in overvloed op Bonaire.

25_zoutpier
We deden onze checkduik bij de Salt Pier

Vanwege onze aankoop en verhuisperikelen van de afgelopen tijd, hadden wij geen zin ons te verdiepen in een nieuwe en dus onbekende bestemming. Het onderwaterleven bij Bonaire heeft niet echt verrassingen meer voor ons en daarom zou het wel eens leuk zijn ons horizon te verbreden. Maar nu even geen zin en geen tijd om dat op te pakken.

Dus voor de zesde keer naar Bonaire. De accommodatie verandert wel ieder jaar bijna. Hebben we eindelijk een leuke stek, wordt het verkocht en kunnen we er niet meer terecht. Nu op aanraden van een vriendin ons verblijf geboekt bij de Caribbean Chill Out Apartments. Ik heb een review geschreven op TripAdvisor waar ik de reviews altijd zo objectief mogelijk probeer te houden met informatie die relevant is voor aspirant boekers.

Het is niet aan ons om ons echt negatief uit te laten over de accommodatie, want er is altijd wel wat, wat ons minder bevalt. Als iets je echt niet bevalt, moet je dat ter plekke melden en niet achteraf lopen zeiken op site als Tripadvisor. Het gaat om het geheel en er was niets wat ons vakantieplezier echt negatief heeft beïnvloed. Of wij hier weer naar toe gaan een volgende keer, is echter de vraag. Er zijn daar enorm veel goede accommodaties en er komen er ieder jaar weer bij. Wij gaan dan het liefst voor een huisje, omdat je dan helemaal vrij bent. All-inclusive heb je daar ook, maar daar zijn wij niet zo van. Zeezicht is niet te betalen en een beetje inlands is zeker ook geen straf.

184_hammamdoek als gordijn
We gebruikten onze hammamdoeken als (vliegen)gordijn in de deuropeningen.
182_weinig privicay
Het terras van de studio ‘Afrika’ naast het onze. Geen privacy….

Dit keer hebben wij helemaal niet zelf gekookt. De keuken was er niet goed genoeg voor, het gas heeft een te lage calorische waarde (dus bijvoorbeeld wokken gaat niet) en het is er gewoon veel te warm om boven een vuurtje te gaan staan.

Iedere avond uit eten is een dure aangelegenheid als je gaat voor de gerenommeerde restaurants en bovendien een beetje gewoontjes. Wij eten het liefst local food, maar dat is lastig te vinden daar. We hebben bijvoorbeeld twee keer gegeten bij een tent aan de boulevard (Julian’s Café en Restaurant) waar je $15 pp betaalt voor een maaltje en helemaal niet slecht. Waar we ook lekker hebben gegeten is bij Konfó. Local food met geitenstoof en penssoep (ja, je leest het goed: pens). En alles even heerlijk, niet duur, je zit tussen de locals én lekker in de wind.

Ook bij de toko naast de broodjeszaak Between Two Buns is het prima en goedkoop en lekker eten en zo heb je verspreid over Kralendijk nog meer toko’s waar ze Surinaams of Creools eten verkopen, soms ook vanuit een bestelbus.

Eten kopen in de supermarkt is net zo duur als goed zoeken naar de goedkopere eettentjes. De plaatselijke Albert Heijn (Van Den Tweel) en de Jumbo (The Warehouse) hebben dan wel alles, maar het is er gruwelijk duur en dan moet je het zelf nog klaar maken ook met versleten pannen en afgekloven pollepels. Echt niet de moeite. Wij kochten er wel onze ‘pan dushi’ (zoete krenten/rozijnen broodjes) die we aten als we net een duik hadden gedaan (je klapt van de honger altijd na een duik!). Omdat het natuurlijk best heet is in de auto, is zo’n broodje prima. Die kunnen daar wel tegen.

En verder hadden wij crackers en kaas, blikjes bier en een beetje zoetige oranje frisdrank (ik noem het maar geen jus d’orange) en snaaitjes zoals wat nootjes, zeker als je ’s middags na je tweede (en meestal laatste) duik terug kwam in je huisje en je enorme trek hebt. Dingen die wij normaal niet kopen. Maar ach. Je verbruikt zoveel energie met duiken, dat die extra calorieën geen kwaad kunnen.

Erg veel geborreld hebben we niet. Spice, dé trendy tent van Kralendijk, is niet meer zo trendy, zeker nu het is overgenomen door – ik denk – Colombianen en het meer een sportcafé leek toen wij er zaten met de televisie keihard aan met daarop de voetbalwedstrijd Colombia versus Australië. Niet leuk meer.

81_cocktail

82_hapjes
Een marguerita en lekkere hapjes bij CoCo Beach

Dan CoCo Beach, dat zit er naast. Was dan wel wat leuker maar echt zo’n plek van zien en gezien worden. Niet echt aan ons besteed en zeker als er een cruiseschip binnen ligt stampvol. Maar dat geldt voor alle resorts met strandbedjes.

Sorobon ligt meer aan de oostkant van Bonaire en is wat meer ‘down to earth’ hoewel het Jibe City echt iets is voor de hoogblonde, bruinverbrande surfers. Het ernaast gelegen  Beach Hut Bar en Grill veel simpeler is lekker relaxt met een mooi strandje maar waar je de zon niet in de zee ziet zakken. Dan moet je weer naar Kralendijk. Overigens ook druk bezocht door cruisegangers. Vanaf eind april komen er geen cruiseschepen meer, en is het lekker rustig op Bonaire.

116_Sorobon

119_Sorobon
Chillen op Sorobon

Voordeel van de cruiseschepen is dat er dan een marktje is waar ze allerlei dingetjes verkopen als schilderijtjes en sieraden en allerhande souveniertjes. Niet echt goedkoop – ze profiteren echt wel van die ééndags cruisevlinders – maar wel leuk om overheen te lopen.

Verder is Bonaire lekker rustig, zeker als je het vergelijkt met Curacao en Aruba (hoewel wij daar nog nooit geweest zijn), maar als je wilt shoppen en wilt uit gaan en flaneren is Bonaire niets voor je. Dan kan je het rustig een saai eiland noemen, wat wij trouwens heerlijk vinden. Overigens wat er in de hotels gebeurt weet ik verder ook niet. Misschien zijn daar wel hele wilde avonden.

123_centrum Kralendijk127_geel huis Kralendijk131_pleintje bij kerk

En na zes keer Bonaire zijn wij ook wel een klein beetje verliefd op dat eiland. Iedere dag dertig graden is best wel saai, maar als je weer thuis bent en het is hier koud en ongezellig (en je zit weer op dat duffe kantoor….), snap je niet waarom je het überhaupt al saai vond en naar huis – in dit geval WO – wilde na tien dagen. Jeetje man. Iedere dag zalig warm, nooit een lange broek aan, geen dichte schoenen. Alle dagen buiten eten.  Af en toe een duikje….Hoe kan zoiets nou saai zijn?

Ik weet het ook niet. Onbegrijpelijk.

BewarenBewaren

Een gedachte over “Bonaire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s