Van tuinpoorten en zonnepanelen

Toen wij maandagmorgen 2 april rond 10.30u landden op Schiphol, moe, klammig en prikkelbaar na een nacht nauwelijks slapen in het vliegtuig, moesten we tot overmaat van ramp nog eens anderhalf uur wachten op onze bagage. Ja ok, een luxe probleem, maar we waren het allemaal goed zat, zeker als je gewoon doodop bent na een vlucht van negen uur.

Gelukkig werden we opgehaald door onze lieve buurman. En dan is het wel super handig dat je zo dicht bij Schiphol woont! Snel de duikspullen in de berging uitgehangen,  snel wat boodschappen halen, even wat in onze maag duwen en dan toch direct door naar WO. Jan was inmiddels over zijn vermoeidheid in en ik min of meer ook (hoewel….).

Eenmaal in WO zijn we toch even ons bed ingekropen. Even een uurtje of twee de oogjes toe en na het avondeten (soep) lagen we er allebei al om half negen weer in. Jetlag. De volgende dag waren we er om 08.00u uit en hebben we bij de Delhaize in Maldegem de boodschappen gedaan voor de rest van de week.

En dan weer de werkzaamheden aan de woning en de tuin oppakken. Altijd leuk, zeker als we een stukje zon hebben meegenomen vanuit Bonaire. Eindelijk is de tuinpoort geplaatst op onze oprit (dat is vrijdags gedaan) en het nieuwe deel van de keuken is nu ook gevuld en heringedeeld, de bijkeuken opgeruimd en de logeerkamer in orde (gordijn opgehangen).

Recalcitrant als ik was, heb ik geweigerd om mijn lange broek aan te trekken, maar toen het toch wat kouder werd die week, moest ik wel. Raar gevoel om na twee weken weer zo’n stuk stof zo tegen je benen aan te voelen!

Veel werk verzet in de tuin: bij gebrek aan nog een grote moestuin, heb ik op een stuk tuin waar te zijner tijd toch iets anders komt drie groentebedjes gemaakt. Bij nader inzien lijken ze meer op grafzerkjes, maar het zijn toch echt respectievelijk een aardappelbed, een bed met doperwtjes en een bed met deels frambozenstruikjes (in wording) en pompoen. Ik heb later die houtjes maar verplaatst. Was toch een beetje luguber.

img_8787.jpg

Op het plekje daar waar het plat lijkt, hebben we wilde bloemen gezaaid en die komen ook al lichtelijk op.

Terwijl de plaatselijke klussenier samen met Jan vrijdag de tuinpoort heeft geplaatst, hebben we weer een stuk gras uit het gazon geschept.

IMG_8792

Was wel weer even een klusje (pijn in m’n rug daarna), maar is ook wel weer leuk. We hebben een pruimenboompje geplant en we hebben de eik die ik thuis nog had in een grote bloempot, in de tuin gezet op een strategische plek zodat die – als de boom groot is over een jaar of tig – een prominente plek heeft in de tuin.

Voor het perk wat nu is omgespit heb ik bij Directplant.nl een borderpakket besteld. Ben erg benieuwd hoe dit geleverd gaat worden. Het scheelt in ieder geval een hoop uitzoekwerk in het tuincentrum omdat je er een plantschema bij krijgt. We hebben er meteen twee kersenbomen bij besteld en 10 meter meidoornhaag die we tussen ons en de kippen/konijnen van de buren gaan neerzetten. Het stinkt er behoorlijk daar in die buurt.

Die week hebben we eindelijk weer de BGE gebruikt. We moesten ‘m eerst even flink opstoken omdat de binnenkant aardig beschimmeld was. Maar de kippenvlerken, de wildzwijnworst en dito hamburgers (niet allemaal op één avond!) smaakten weer heerlijk ouderwets. De woning is nu écht ingewijd!

IMG_8789

Vrijdags zijn ze de zonnepanelen komen installeren. Iets waar Jan al jaren voor gespaard heeft – hij heeft dit altijd al gewild – en wat we nu dus in feite best wel snel op de woning in WO hebben kunnen laten plaatsen. En in een goede tijd, zo net voor de zomer.

IMG_8791

We draaiden al direct productie en omdat er nog een ouderwetse meter is geplaatst, kon je die mooi zien terugdraaien. Het zal niet lang duren en de teller staat op nul.

Het terras voor ons tuinhuis is best fraai geworden, hoewel er nog fijn zand tussen de voegen moet komen, maar het ziet er al een stuk beter uit.

IMG_8793

En ik ben blij met mijn pas aangekochte plantjes. Er vlogen al wat hommels en vlinders rond en die wil ik straks allemaal in mijn tuin hebben.

IMG_8794

Er blijft nog een stuk tuin wat heel erg zompig is. Zeker als het heeft geregend, blijft het water daar staan. Een vriendin van ons heeft zaterdag een paar flinke takken van haar krulwilg gebracht. Deze hebben we voorlopig in een emmer water gezet met de bedoeling om deze op die drassige plek te planten. Schijnt dat dat heel snel aan slaat en al het water uit de grond zuigt. Zaak is natuurlijk wel om die wilg in toom te houden, want dat kan een forse boom worden. En misschien komt er die plek te zijner tijd wel een vijver. Het is er een ideale plaats voor.

Maar eerst wachten tot de buren daar een betonrand hebben gemaakt (dat willen ze graag en eerlijk gezegd wij ook) en er komt voor een deel een schutting. Is ook wel nodig want nu iedereen naar buiten trekt merk je dat je niet veel privacy hebt zo met niets tussen de tuinen in. En ik heb eerlijk gezegd niet continu zin in praatjes dus tijd voor struiken, schuttingen en wat dies meer zij.

Schijnt dat het stuk grond aan de andere kant ook min of meer verkocht is en ik ben erg benieuwd wat en hoe dat gaat worden, omdat daar een heel vreemd stuk is aan het eind wat heel raar verkaveld is. Er is een vergunning voor een garage op dat ‘aanhangsel’ en ik hoop dat het ook daarvoor wordt gebruikt, want ik heb van die visioenen van een hok met honden erin – wat nogal gebruikelijk is in België. Het barst van de honden om ons heen – die dan de hele dag door blaffen of nog een kippenhok of erger: varkens.

Afijn, dan is een hoge schutting snel gezet in zo’n geval. Ik vind één kinderboerderij meer dan genoeg.

4 gedachtes over “Van tuinpoorten en zonnepanelen

  1. Zijn de paarse bloemen Zeeuwse knoopjes? Vin ik leuk en ga dit jaar ook kopen.

    Als je nog een boom extra wil is een boerenjasmijn heerlijk geurend en met mooie bloemen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s