Snuffelstage dag 1

Ik heb dinsdag mijn eerste dag gehad met een (snuffel)stagiaire. Ik zag er in de afgelopen weken enorm tegenop. Eigenlijk nog tot gisterenmiddag. Daarna zakte het gevoel wat. Ik heb zelfs redelijk goed geslapen. Tja, waar een mens zich niet allemaal druk in kan maken…

Ik had die morgen gelukkig even de tijd om mijn vloeibare ontbijt (smoothie) naar binnen te werken en even – al was het maar tien minuten – in de plooi te komen. Ik heb dat even nodig ’s morgens. Ieder mens heeft van die gewoonte dingetjes om de dag te beginnen en het mijne is smoothie drinken terwijl ondertussen de computer opstart (dat duurt iedere dag weer een fractie van een seconde langer).

Ik heb eerst met de stagiaire – meisje van zeventien – haar werkboek doorgenomen. Natuurlijk had ik dat al gehad als kopie, dus wist ik wel wat erin staat, maar om het even van haar te horen was goed. Had ze al over de dagen nagedacht? Dat had ze min of meer. Zeker voor de interviews met twee collega’s wist ze in ieder geval al één die ze moest interviewen en dat is de algemeen directeur.

Daarna ben ik met haar het bedrijf doorgelopen, nadat ik haar had uitgelegd in wat voor soort bedrijf ik werk: een commercieel bedrijf. En haar het verschil uitgelegd tussen een commercieel bedrijf en een overheidsinstelling – waar je natuurlijk ook terecht kunt komen als (directie)secretaresse. En haar nog even verteld wat de drijfveer is van een commercieel bedrijf (veel geld, nog meer geld, het meeste geld….).

Met in het achterhoofd de structuur van ons bedrijf, haar rondgeleid en bij iedereen verteld wat hij of zij doet in het bedrijf en waarom. Ze kent het bedrijf al: ze heeft hier al eens in het magazijn vakantiewerk gedaan.

Ze heeft daarna voor de algemeen directeur een vlucht en een hotelkamer geboekt (onder mijn waakzaam oog) en getracht te achterhalen wat een taxirit kost. Daarna mocht ze de visitekaartjes die ik net binnen had in de kast opbergen en ontbrekende namen opschrijven.

Ik heb haar facturen laten goedkeuren in het systeem en haar verteld wat het verschil is tussen een inkoop- en een kostenfactuur en waar je op moet letten als je goedkeurt. Ik heb haar laten zien hoe het HR-systeem werkt en getracht een nieuwe medewerkster in te voeren (wat niet lukte want dat kan ik pas op 1 mei doen). Maar wel de salarissen al gecheckt en toevallig stond er een fout in die gecorrigeerd moest worden.

Al met al heb ik haar veel laten zien. Ik was tegen vieren dan eigenlijk min of meer uitge- en verteld en heb haar naar huis gestuurd. Morgen weer een dag. Dan mag ik haar onze Secundaire Arbeidsvoorwaarden gaan uitleggen…

 

6 gedachtes over “Snuffelstage dag 1

 1. (Snuffel)stages waren er in mijn tijd nog niet. Ik werd na mijn studie gewoon in het diepe gegooid (als directiesecretaresse). Ik begrijp dat het energie/tijd/geld kost aan het bedrijf maar voor zo’n meisje is een goeie stage van enorme waarde. Ik heb zo het gevoel dat ze bij jou wel goed zit.

  Like

 2. Ik ben met 16 half op kantoor gaan werken, niks geen opleiding alleen 3 jaar ulo en 1 jaar huishoudschool. Toen kon dat allemaal nog zonder diploma’s. In mijn hele “loopbaan” op 2 jaar na altijd op kantoren gewerkt in diverse administratieve dingen, incl. boekhoudingmachines. In 1985 kreeg ik van uitzendbureau opleiding tekstverwerking en zo ben ik daarin gerold tot later DPT en photoshopwerk.

  Leuk dat ik wat tagvragen mag beantwoorden.
  1. met wie zou ik eens willen ruilen: met iemand die ergens heel goed in is, bv sport, beroemdheid, hoge functie oid. In ieder geval iets wat ik helemaal niet ben. Gewoon om te voelen hoe dat is.
  En met 1 miljoen zou ik heel erg twijfelen of ik van deze fantastische plek weg zou willen. Als ik blljf al het werk uitbesteden en voor lange tijd iets huren om te wonen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s