Tuin WO – deel I

Lezers die niet van tuinieren houden, kunnen dit berichtje overslaan, want ik ga het hebben – wederom – over mijn tuinplannen in Huize WO. Nee, niet Huisje Weltevree, want er staat een O en geen W. Huisje Ontevree dan…. Nee, ook niet. Want ik voel me goed daar. Huisje-Wiehadhet-Ooitgedacht dan maar. Lekker cliché.

Omdat ik niet zo lekker in mijn geestelijke en daardoor ook lichamelijke vel zit – dat schijnt erbij te horen: als je gestrest bent, moet iets in je lijf het ontgelden – ben ik wat vaker niet op kantoor dan normaal. Nog even geduld en dan ben ik er drie weken niet, maar nu afgelopen week ietsje eerder naar huis, even tot rust komen.

Gisterenmiddag ben ik daarom even langs een tuincentrum gereden. Op de site van Directplant kan je hele borderpakketten kopen. Dat is super handig omdat het heel veel werk is om een mooie border bij elkaar te zoeken. Zeker als je nieuw bent met tuinieren. Ik ben niet nieuw, maar je krijgt er wel ideeën en inspiratie van.

Ook op de site van VT Wonen, staat een mooi en goed beschreven beplantingsschema (roze en paars beplantingsplan).

Bij een pakket van Directplant krijg je een plantschema (ik heb er nog niets besteld dus weet dat enkel van informatie op de site) zodat je de planten precies op de juiste plek zet. In verband met de hoogte natuurlijk.

Nu de lente zijn intrede doet, jeukt het natuurlijk enorm bij mij om aan de slag te kunnen gaan. Ik ga beginnen met één perk. Deze links bij het terras. Daar staat al een walnotenboompje. Daar wil het borderpakket ‘Onderhoudsvriendelijk’ in gaan zetten. Daar zitten de volgende planten in:

  • 1x Wolfsmelk (Euphorbia cornigera ‘Walenburg’s Glorie’) – geel/groen
  • 2x Ooievaarsbek (Geranium ‘Brookside’) – deze heb ik in mijn tuin in HD dus zou ik in theorie niet hoeven te kopen.
  • 2x Zandhaver (Leymus arenarius) – blauwgroen zeggegras
  • 5x Brandkruid (Phlomis russeliana) – hoog gele bloem met trosjes
  • 4x Salie (Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’) – salie, paars
  • 3x Vetkruid (Sedum ‘Matrona’) – na opzoeken zie ik dat ik deze ook in mijn tuin in HD heb…
  • 1x Reuzenvedergras (Stipa gigantea) – mooi hoog gras met pluimen
  • 3x Veronicastrum (Veronicastrum virginicum ‘Lavendeltum’) – en ook deze staat in mijn tuin in HD.
borderpakket-onderhoudsvriendelijk-3-m-borderpakket-onderhoudsvriendelijk-3-m-72f
Borderpakket ‘Onderhoudsvriendelijk’- directplant.nl

Omdat alle Latijnse namen erbij staan, zou je zeggen, dat is makkelijk, je gaat naar het tuincentrum in de buurt en koopt de plantjes daar. Als ze in dat tuincentrum op alfabetische volgorde staan, is dat mooi en kan je er veel uit halen, maar ze staan meestal gesorteerd op ‘schaduw’, ‘halfschaduw’, ‘zon’, ‘rotstuin’. Dat soort sorteringen.

Gisteren heb ik dus geen enkel plantje gevonden wat hierboven staat. Dus het kost enorm veel tijd om dat bij elkaar te gaan sprokkelen. Nu met het maken van dit bericht kom ik erachter dat ik al drie van de zes plantjes in mijn eigen tuin heb staan. Dat maakt het gemakkelijk. Dan kan ik de overige planten best wel ergens vinden.

Maar wat je natuurlijk niet hebt als je het zelf gaat kopen, is een plantschema.

Als het weer het een beetje toe laat, ga ik morgen de eerste border uitsteken uit het gras. Ik ga dan de vette klei omspitten met tuinaarde om de grond wat luchtiger te maken. In feite heb ik ook zand nodig om dat erdoorheen te spitten.

Of me dit allemaal morgen gaat lukken weet ik niet natuurlijk, maar laat ik het zo zeggen: ik ga een begin maken. Een beetje mindfull en handfull bezig zijn. Zie het als therapie.

En ik zal proberen – ik beloof niets – om mijn vorderingen bij te houden om misschien anderen te inspireren. Ik haal overigens ook veel informatie van andere tuinbloggers (Eigenwijzehuisje, Tuin en Balkon en nog een waarvan ik de naam niet meer weet en zij heeft al een poos niets meer geblogd helaas…). Er zijn natuurlijk heel veel sites en blogs over tuinieren, maar sommigen zijn niet altijd even actueel.

Lang Leve de Lente!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s