Groen, groener, groenst

Ik ben lekker aan het lezen de laatste dagen en ik moet zeggen, dat bevalt me wel. Beter dan naar die stomme TV kijken, hoewel ik er nog wel moeite mee heb die bak uit te zetten, óók als ik aan het lezen ben. Dan komen de meest bizarre TV programma’s voorbij als Uitstel Van Executie, Een Dubbeltje Op z’n Kant of Love Island. Naar dat Dubbeltje Op z’n Kant kijk ik dan nog wel eens met verbazing . Ik herken mezelf daar helemaal niet in, minutieus als ik mijn uitgaves bij houdt.

Over financiën gesproken 😛

Op de site van Lieve Lieze kwam ik deze TAG tegen. Weer even wat anders en een leuke gelegenheid om te laten zien hoe groen ik wel niet ben…(wel niet…).

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen? Nou ja, de vraagstelling vind ik wat apart, want ‘veel groener dan?’ Dat zegt de vraag niet. Veel groener dan vroeger, dan anderen, dan gisteren, dan je ouders? Laat ik niet flauw doen. Ik ga in op het laatste deel van de vraag. Ik kan nog zát groener doen: met de fiets naar het werk, niet meer met het vliegtuig op vakantie, kleding van bamboe kopen, me niet meer wassen, alle apparatuur de deur uit doen, mijn haar niet meer verven, in een hutje op de hei of in de bergen gaan wonen en self substainable worden….

Ok. Ik chargeer….

Hoe kan je op een goedkope manier je huis groener krijgen? Dat vind ik een lastige, want alle aanpassingen aan een (bestaande) woning kosten geld. Ik heb mijn kruipruimte laten isoleren, ik heb zonnepanelen, ik heb overal LED lampen, overal dubbel glas, ik heb mijn verwarming echt nooit hoger dan 19 graden en ik werk de hele dag, dus dan brandt-ie niet eens. Maar echt een goedkope manier bedenken…. Als de zon schijnt al je gordijnen open en je huis door de zon laten verwarmen. Dat is er eentje. Deuren dicht als het koud is, kort douchen, de kraan niet onnodig laten lopen, WC ’s nachts niet doortrekken maar alles (nou ja, alles…) opsparen. Wat ik vroeger nog wel eens deed, was een literfles in het reservoir van de WC zetten. Maar tegenwoordig heb je van die spaarknoppen dus is dat ook niet meer echt nodig.

Hoe verspil jij minder voedsel? Ik verspil echt nauwelijks voedsel. Als ik teveel heb gekookt, wat ik vaak expres doe, doe ik dat in een potje en neem ik het mee naar kantoor om als lunch op te eten. Of ik bewaar het in de koelkast en eet het een dag of drie daarna op. Ik heb er geen moeite mee om twee keer hetzelfde te eten, zeker als het lekker is. En als ik stukjes groente over heb ik de koelkast, maak ik vaak daarvan een roerbakschotel of ik mieter alles bij elkaar met een stukje vlees. Altijd lekker.

Wat zou jij groen doen met een miljoen? Ik zou een zeilboot kopen en de wereld rondvaren 😛

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? Eigenlijk niet veel. Ik ga mij niet bemoeien over hoe anderen willen leven, of dat nou groen of niet groen is. Ik vind het ook vervelend als anderen dat bij mij doen. Door mijn drukke fulltime baan is het voor mij erg lastig om echt supergroen te leven. En bovendien, alles wat je doet heeft impact.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten? M’n auto wegdoen en alles op de fiets of met het OV. Dat is gewoon onmogelijk. Een auto betekent vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Dat gaat nu niet en in de toekomst ook niet. Never.

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing? Geen kinderen hebben. Check maar eens hoe groot je voetstap is als je kinderen hebt… (alhoewel ik niet zo gauw zou weten waar dit te checken is….misschien HIER). Ik heb die stap weliswaar niet genomen met een groene ideologie in het achterhoofd, maar achteraf gezien is dat een hele goede groene stap. Door mijn beslissing toch op z’n minst twee paar voeten minder. O ja, en zonnepanelen. Dat is ook een goede groene beslissing (hoewel de productie misschien niet zo groen is). En geen vlees eten van supermarkt of slager: ik eet veel wild wat ik zelf schiet en koop mijn vlees van Schotse Hooglanders die ‘vrij’ in de natuur lopen en dus geen (extra) belasting zijn voor het milieu.

Er zijn vast zat mensen die veel en veel groener zijn dan ik.

At least I try.

 

3 gedachtes over “Groen, groener, groenst

 1. Afgelopen week is er hier een windmolentje geleverd, geen idee wanneer dat wordt geplaatst. H. bestelt altijd alles vroeg van te voren, soms zelfs een jaar zodat het vast in huis is. Zonnepanelen liggen er ook al. Groot verschil met mij, als ik iets koop wil ik het meteen gebruiken!
  In de middag staat de zon aan de voorkant maar nu de zon nog zo laag staat dan gaat het rolluik dicht anders zien we echt niets in de kamer op een bepaald punt schijnt hij zo in de sloot dat is erg scherp en vaak ga ik dan iets in de keuken doen.
  Auto zal ook altijd blijven, heb er altijd een gehad sinds ik rijbewijs haalde met 18.

  Verder doe ik mijn best zo zuinig mogelijk met alles om te gaan. Maar confort heb ik ook graag, dus de kachel staat wel op 21,5, lager dan 20 verstijf ik.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik mijn dromen heb ik ons huis helemaal groen gemaakt en ook een groene auto gekocht. Helaas ben ik hier de enige die groen belangrijk vindt en dus heb ik de boel weer wit moeten maken. Zo blijf ik intussen nog een groentje op dit gebied. Maar we eten broccoli en sla dat kan ook toch?

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s