Huishouden

Naast het feit dat ik fulltime (38 uur per week) werk, heb ik natuurlijk ook een huishouden, zij het een heel bescheiden. Mijn eigen woning in de randstad, onder de rook van Schiphol en Amsterdam, is gelukkig niet groot: één living met een keuken – dat is in feite één ruimte – , een grote, pas verbouwde badkamer en een redelijk grote slaapkamer. Dan nog een groot dakterras en een tuin in L-vorm om mijn woning, en dan houdt het wel op.

Ik prijs mij gelukkig dat ik geen kinderen heb om te onderhouden, hoewel ik denk ik nu dan wel min of meer oma zou zijn geweest of dan tenminste toch dat de kinderen uit huis zouden zijn. Om dan direct erachter aan te beseffen dat ik dan nog min of meer contact zou moeten hebben met mijn eerste partner. Zit ik ook niet echt op te wachten. Hoewel ik dan ook direct moet zeggen dat het leven gaat zoals het gaat en je de ander niet eeuwig dingen kunt blijven verwijten. Bovendien was het ‘mijn schuld’ (sec gezien) dat die relatie geen stand heeft gehouden. En daarom dank ik god op mijn blote knietjes dat ik geen offspring heb….

Maar ik dwaal af.

Ik wou het hebben over het huishouden.

Vroeger had ik de vrijdagmiddag vrij (toen ik nog een dubbel huishouden had) en dan ging ik aan de slag met zwabber en stofzuiger en was het huis schoon als we het weekend in gingen. Later had ik een dame die bij mij één keer in de twee weken het huis deed (dat huis was toen twee kamers groter).

Toen ik op mezelf ging wonen, vond ik dat allemaal niet zo nodig. Bovendien was mijn laatste hulp zo vrij om wat dingen van mij achterover te drukken, als daar zijn al mijn mooie theelepeltjes, een trui, een broodmes en misschien nog dingen waar ik het nooit van heb ontdekt. Omdat zij ‘zwart’ werkte en ik haar er nooit op heb kunnen betrappen, ben ik gewoon gestopt met haar en deed ik het ‘zware werk’ zelf wel.

Nou ja: zwaar….

Ik heb niet zo’n ontzettende hekel aan het huishouden doen. Ik vind het soms zelf heerlijk om de hele dag te rommelen, alles op z’n kop, alles schoon om dan daarna echt te genieten van een schoon en opgeruimd huis. Nu het winter is en ik ’s morgens in het donker weg ga en in het donker thuis kom, zie ik het stof niet eens of de vlokken die hoogstwaarschijnlijk over het parket heen vliegen. Best lekker in dat opzicht. Behalve als dan de zon door de ramen heen schijnt en je er haast niets door ziet.

Waar ik echt een bloedhekel aan heb, is stofzuigen. En in mindere mate strijken. Maar stofzuigen daar kom je niet aan onder. Dat móet. Mijn stofzuiger moet wel gemaakt zijn van robuust kunststof want het is niet zelden dat ik vloekend en tierend dat apparaat woest achter me aan trek. Dan ligt-ie weer op z’n kant of op z’n kop. Heeft dan ook ALTIJD de neiging om OVERAL achter te blijven hangen en als ik de steel eraf schuif en deze ergens neer zet, tien van de negen keer dat die OMVALT.

Niet mijn hobby dus.

En dan strijken. Er zijn van die mensen die werkelijk álles strijken. Die hebben iedere dag een strijkuurtje of zo, besteden veel geld aan een strijkstation (hihi), maar hebben dat denk ik ook wel nodig als je onderbroeken, jeans, hemdjes, zakdoekjes, dekbedovertrekken, BH’s, onderlakens, slopen, thee- en handdoeken gaat strijken. Waarschijnlijk heb je ook weinig keus als je kinderen hebt en een man die iedere dag een vers overhemd moet dragen. Gelukkig doet Jan zijn eigen strijkwerk. Ondanks dat ik het af en toe (en die momenten zijn zelden) wel ontspannend vind, vermijd ik strijken als de pest. Ik kies mijn kleding dan ook zorgvuldig uit op non iron.

Ramen lappen. Nog zoiets. Vreselijk vind ik dat. Voor de buitenboel komt er eens in twee maanden een (professionele) ramenlapper en voor binnen strik ik Jan zo af en toe eens. Toch moet dat wel af en toe gebeuren, zeker omdat ik ’s winters altijd wel kaarsen brandt en die troep moet toch ergens heen. Als het lekker weer is, wil ik het nog wel eens zelf doen. Dan zet ik alles open en kan ik er nog wel enigszins de lol van in zien. Maar niet vaak hoor.

Erg veel andere huishoudelijke klusjes heb ik niet echt, behalve stoffen en af en toe de keukenvloer dweilen. Ik doe het meeste als het zo in me opkomt of als ik toch de vaatdoek in m’n handen heb. Ik heb geen vaste dag meer en probeer ook wel wat ’s avonds doordeweeks te doen.

Ik zeg: probeer, want het blijft vaak bij woorden.

 

7 gedachtes over “Huishouden

  1. Ik heb een enorme hekel aan huishoudelijk werk. Echt een ENORME hekel. Toen man en ik op pensioen gingen (begin vorig jaar) dachten we dat we de wekelijkse hulp wel konden opzeggen. We zouden samen het huishouden doen. Ten eerste was ‘samen’ geen goed idee want hij poetst volgens mij niet grondig genoeg en ik ben volgens hem een zeur. Ten tweede kwam het er heel vaak niet van omdat we weg zijn als het maar even kan. Na een tijdje sukkelen en irritatie langs beide kanten hebben we heel snel terug een hulp in huis gehaald. Weg irritatie en opnieuw een proper huis. Jeuj!

    Liked by 1 persoon

  2. In de tijd dat ik nog werkte had ik 1x per 14 dagen hulp, woonde wel alleen maar met 3 trappen in dubbel bovenhuis was het me teveel. Grootste voordeel vond ik dat ik dan de avond ervoor alles opruimde en dan in een fijn schoon en opgeruimd huis weer thuis kwam.
    In dit huis wordt constant verbouwd dus is er nooit iets echt goed schoon te maken behalve de keuken. Vandaag ben ik ook bezig enig orde in de rommel te krijgen maar met deze partner is dat onbegonnen werk eigenlijk. Verder bevalt hij goed hoor!
    Van ramen lappen is het alleen leuk als de zon eer op schijnt en je kan er nog steeds doorheen kijken. Ik zie dus niks meer op dit moment aan het eind vd middag! Komt ook omdat er een bevochtiger apparaat staat dat zorgt voor aanslag.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s