Ik heb last van …. Bore-Out

 

Eén van mijn collega’s is ziek. En er is een term voor om aan te geven wat hij mankeert: Bore-Out. Dus geen Burn-Out, maar ‘verveel modus’. Ik moest direct lachen toen ik dat las. Als dat bestaat dan heb ik al zo lang een Bore-Out…. Echter me ziek melden omdat ik geen zin meer heb of me verveel, geen uitdaging meer zie in mijn werk, of er gewoon van baal, komt niet eens in mij op. Maar ik ben dan ook geen gewone werknemer natuurlijk, als je al meer dan vijfentwintig jaar bij de zaak zit, de PA van de Algemeen Directeur en zo nauw betrokken bent bij het bedrijf, dat het verantwoordelijkheidsgevoel meer de overhand heeft dan je eigen gelukzaligheidsgevoel. Bovendien zou ik geen moment met rust gelaten worden.

En mijn Bore-Out heeft niet echt iets te maken met mijn werk nu of het bedrijf, maar meer met het feit dat ik het gewoon zat ben om überhaupt nog te werken. Iedere dag weer die verplichting, je iedere dag naar kantoor slepen en je weer dienstbaar stellen voor mens en maatschappij, ’s avonds moe en ‘uitgeput’ op de bank neerstrijken, niet aan je werk thuis toekomen (en dan heb ik nog niet eens kinderen!) en alles maar in het weekend moeten proppen.

En dan kunnen anderen wel schreeuwen: stop dan met werken, ga minder werken, zoek wat anders. Maar zo simpel is dat niet.

a. Stoppen met werken: zou ik dus héél graag willen, maar ik ben niet alleen op de wereld en ik ben samen met mijn echtgenoot ‘verplichtingen’ aangegaan waar ik niet zomaar uit kan stappen. Die verplichtingen zijn aangegaan met de wetenschap dat ik nog een paar jaar werk. Bovendien komt er bij mij nog eens bij dat mijn echtgenoot voor minstens drie jaar in Den Helder is gestationeerd. Stel dat ik zou kunnen stoppen met werken, betekent dat voor hem vrijdagmiddag toch zo’n vier uur rijden naar onze woning in WO en zondagavond weer terug naar DH (Den Helder). Ik schiet er ook weinig mee op, want dan zie ik hem nog minder dan nu.

b. Minder werken: in principe werk ik al minder. Op woensdagmiddag ga ik tegen 15.15u naar huis. Oorspronkelijk om te gaan hardlopen, maar omdat ik dat nu (even) niet meer doe, besteed ik die twee uurtjes om die dingen te doen waar ik normaal niet aan toe kom. Op vrijdag ga ik meestal rond 12.00u naar huis, zeker als we doorrijden naar WO.

c. Iets anders zoeken: dan kom ik toch ook weer bij punt a. want als ik iets anders zou willen doen, dan het liefst in de buurt van WO: dus Zeeuws- of Oost-Vlaanderen. En dat iets, zou dan ook iets totaal anders moeten zijn. Bij een tuincentrum of zo, of een dierenkliniek. Maar geen ‘suf’ kantoorbaantje meer. Ik ben dat hele dagen binnen zitten meer dan zat.

Grappig. Ik had nog nooit van een Bore-out gehoord, maar als ik het allemaal zo lees (echt, bijna alles is op mij van toepassing….) wat het inhoud, jeetje man, dan heb ik dat al járen….

 

12 gedachtes over “Ik heb last van …. Bore-Out

 1. Voor mij is werken ook al jaren noodzakelijk kwaad. De laatste maanden helemaal. Ik zie er echt de lol niet meer van in.
  En nog maar 20 jaar hè? Valt best mee.
  NOT!
  Sterkte jij, je situatie is K.

  Like

  • Ja, kan ik me dus heel goed voorstellen, zeker voor jou. Het kwartje valt nu wel bij mij, maar ja, wat doe je eraan? Ik nog max 5 jaar. Langer wil ik écht niet!
   Nee, jíj sterkte! Jij hebt het zwaarder dan ik. Zeker met zo’n baas (die van mij is bijna net zo erg…)

   Like

 2. Het bestaat. Echt waar. Als lijf en hoofd letterlijk niets meer kunnen en je enkele maanden/jaren nodig hebt om weer wat energie te krijgen, dan weet je dat het bestaat. De symptomen zijn dezelfde als bij de meer gekende burn-out, maar de oorzaak ligt anders. Iets meer dan drie jaar geleden nu viel ik om. Op alle vlakken. Ik volgde stresstherapie en de dokter schreef me maanden thuis. Na een jaar besliste ik, samen met mijn echtgenoot, niet meer te gaan werken, ook al ben ik nog 10 jaar van mijn pensioen verwijderd. We hebben onze ambities bijgesteld, ons budget opnieuw bekeken en het lukt ook met minder. Echt waar.

  Liked by 1 persoon

 3. Ik heb gewerkt vanaf 16,6 tot 63,5 jaar. 2 jaar thuis geweest toen dochter werd geboren en verder bijna altijd full-time gewerkt tot ik door lichamelijke ongemakken met 53, 50% werd afgekeurd. Na scheiding (was ik 43) een soort burn-out gehad, ik kon eigenlijk alles nog prima maar had maar energie voor de halve dag. Na bijna jaar weer tijd full-time gewerkt.
  Werk heb ik altijd wel plezier in gehad, ook omdat ik de ontwikkelingen in eerst tekstverwerking en later .lay-outwerk erg leuk vond. De laatste jaren werden steeds moeilijker door de druk van meer presteren terwijl het lichamelijk juist minder ging.
  Uiteindelijk toch overspannen geraakt met 63 en na tijdje doorploeteren door UWV totaal afgekeurd, ik was er zo blij mee kon bij de beide keuringen alleen maal huilen toen ik de uitslag hoorde.
  Het lijkt me voor de huidige jongeren zo’n moeilijk vooruitzicht tot misschien wel 70 te moeten werken en ook de omstandigheden door druk van maatschappelijke ontwikkelingen wordt steeds meer.

  Liked by 1 persoon

  • Pffff, inderdaad. Moet er toch echt niet aan denken om te moeten blijven werken tot 70. Ja, tenzij je het met enorm veel plezier doet en het je energie geeft. Maar op dit moment kost het me alleen maar energie.

   Like

 4. Balen dat je het zo voelt. Vreet natuurlijk energie en die zou je liever aan iets anders besteden. Toch lijkt het me dat jij een interessante baan hebt. Maar ja, na een x-aantal jaar wordt alles routine en dan kun je of iets anders zoeken of er maar het beste van maken nietwaar?

  Liked by 1 persoon

  • Ik denk dat er velen een moord doen voor mijn baan, als dat in je lijn ligt. Maar ik doe het al zo lang. Ik ben het werken gewoon moe. De meeste vrouwen werken toch parttime of zijn er even uit geweest. Ik heb dat nooit gehad. Misschien scheelt dat ook.

   Like

 5. Ik begrijp heel goed dat mensen een bore-out kunnen krijgen. Soms krijg je niet voldoende werk om je werkuren te vullen doordat andere collega’s niet de tijd hebben je op te leiden of doordat je niet het niveau hebt om die bepaalde taken uit te voeren. Of je krijgt misschien maar opdrachten om jou bezigheid te geven, maar die niet echt noodzakelijk zijn, waardoor je niet meteen het gevoel hebt echt nuttig te zijn. Echter is het hoe je er mee om gaat wel van belang. Ontsnappen hieraan door je thuis te zetten is een uitweg, maar zou bij mij nooit een optie zijn. In de periode dat ik moest samenwerken met een moeilijke collega hield ik vol. Zelfs toen ik antidepressiva kreeg voorgeschreven en de dokter me echt onder de noemer burn out wou thuis zetten. Maar dan had ik mijn zelfrespect verloren denk ik. Nu kan ik trots zijn over hoe ik heb doorgezet. Zodra ik op het werk een taak krijg vlieg ik er in. Ik houd mezelf standby voor als ik kan bijdragen. In de tussentijd vul ik mijn tijd met inlezen in alle mogelijke materie. Dat is natuurlijk geen volledige werkdag vol te houden. Daarom de afwisseling met het bloggen. Dit heeft nooit voorrang op mijn eigenlijke werk, maar is een goede manier om een bore-out tegen te gaan. Het resultaat ervan kan je vinden via http://v-bounce.blog

  Like

  • Jij bent nog jong en vol energie. Ik werk al 38 jaar non stop en fulltime. Ik spreek je graag over dertig jaar nog eens. Zoals hiervoor al geantwoord: ik ben het werken gewoon moe. Hopelijk is het even zo’n periode en gaat het (na de vakantie) weer beter. 🙂

   Like

   • Leeftijd speelt weinig rol in burn out of bore out. Ik wil hiermee enkel aangeven dat er veel mensen kiezen voor een andere uitweg dan voor door de zure appel te bijten. Veel respect voor mensen die doorzetten zoals jij. Ik kan me voorstellen dat het op langere termijn alleen maar een grotere uitdaging is om door te zetten. Maar het is niet omdat ikzelf jong ben dat het daarom allemaal van zelf gaat.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s