Weekend #5

Het was een weekend waarvan wij zeven uur in de auto doorbrachten. Soms gaan dingen niet helemaal als gepland. En dit weekend was er eentje van.

Vrijdag zijn we lekker op tijd richting België gereden. Met de auto vol. Alweer. Dat zal nog wel even zo blijven voortduren. Ik had een klein steigerhouten bankje gekocht voor in de badkamer, een DAB radio, een steelpannetje en een switch om de AppleTV te kunnen gebruiken, om programma’s te kunnen streamen. Bijvoorbeeld Netflix.

Nog even onze weekend boodschappen gedaan in de plaatselijke buurtsuper en dan naar  huis. Altijd weer ‘spannend’ als je er twee weken niet bent geweest. Omdat we lekker vroeg waren heeft Jan de kleedkamer nog een tweede laag latex gegeven. Ondertussen kreeg ik een telefoontje van de jachthouder waar we vorige week mee mee waren dat hij mijn vlees ging ophalen en dat het dus in principe klaar lag. In Zutphen. Ook niet echt op een half uurtje rijden….

Dus even overlegd en we zouden onze zondag er dan maar aan opofferen. Het was niet anders.

IMG_8588
Lekker lezen met een kop thee

Zaterdagmorgen zijn we bij de moeder van Jan wezen ontbijten en daarna direct weer naar huis gereden. Achteraf kwamen we erachter dat we nog even langs een winkel hadden gemoeten – Rommel heet die winkel – om een hoeveelheid afbakbroodjes in huis te halen. Ook weer direct gevolgd door het besef dat er niet eens plaats is in de vriezer voor die broodjes. Dat is dan maar voor een andere keer, als we misschien tegen die tijd een vrieskist hebben in WO. We hebben helaas geen deftige bakker in de buurt. Daar waar Jan zich altijd zo verheugde op pistolets op zondagmorgen, is het tegenwoordig opgepiept brood uit de supermarkt. Ook niet echt slecht, maar toch anders. Voor mij maakt het niet uit. Ben toch al geen brood-eter.

Jan is verder gegaan met de plintjes in de kleedkamer en ’s middags konden we de kledingrekken en de twee boekenkasten die dienst doen als open legkast, weer terugzetten. Ondanks dat de kamer gewoon van een laag witte verf is voorzien, ziet het er toch direct een stuk beter uit.

De logeerkamer is nu in principe ook (basis) klaar en er kan in geslapen worden als het nodig is.

Omdat wij gisteren negen jaar waren getrouwd, had ik voor zaterdagavond een tafeltje gereserveerd bij een ons nog onbekend restaurant in Sluis. Wij eten normaal gesproken zelden tot nooit ‘zomaar’ buiten de deur. Wij vinden het naar verhouding erg veel geld om voor een biefstuk met friet en sla en wat te drinken met z’n tweeën snel honderd euro armer de deur weer uit te gaan, terwijl onze vriezer nu stampvol vlees ligt en wij het lekkerder klaar maken dan in zo’n dertien in een dozijn restaurant. Klinkt misschien wat hautain, maar ik ben graag thuis ’s avonds, we koken graag en zijn gewoon niet zo van die buiten-de-deur-eters. En áls we dan gaan, één of twee keer per jaar hooguit, dan doen we het ‘goed’.

Zaterdag zijn we dus bij La Trinité wezen eten. Zag ik achteraf dat zij één Michelinster hebben. Bij het boeken had ik dat nog niet gezien. We hebben in ieder geval lekker gegeten en nee, ik maak geen foto’s van de gerechten. Ik eet ze op.

IMG_8591

IMG_8592

In het pikkedonker en met een laag mist terug naar huis. En dat op die landweggetje! De hazen schoten aan weerszijden van de koplampen snel terug de akker op. Gelukkig niet voor mijn wielen en dan nog moet ik ze goed raken zodat er nog wat wildbraad over blijft.

Ging allemaal goed.

Laat in ons bedje natuurlijk, maar de volgende morgen er toch op tijd uit. Na het ontbijt zijn we zo rond half elf weg gereden. Richting Zutphen. Ik kom nooit zo oostelijk. Het is er overigens wel erg mooi, zo met die immens brede IJssel. Prachtig. Indrukwekkend dat een rivier zo buiten z’n oevers kan (en mág) treden.

Mijn varken woog 54 kilo (ontweid, dat wil zeggen: alle ingewanden eruit) en we hebben denk ik zo’n 30 kilo vlees ingeladen, mooi in porties en vacuüm getrokken. De kop kreeg ik wel in z’n geheel mee omdat ik de tanden wil hebben. Ik weet nog niet precies hoe ik dat ga bewerkstelligen: misschien dat ik de kop begraaf net zoals ik met de kop van het ree heb gedaan. Dan laat ik de wormen en ander beestjes het werk doen om de kop kaal en leeg te vreten. Ik zie mezelf die kop nog niet uitkoken thuis (stinken!). Alles ligt nu in de vriezer in ieder geval. We hebben genoeg vlees voor een jaar (of langer)….

Thuis dus direct maar even alles wat in de vriezer ligt geïnventariseerd en er een lijst van gemaakt met de bedoeling om het dan bij te houden, maar dat zal poging drieduizendenvierendertig zijn, want dat verwatert toch.

Gisteren hebben we maar meteen even het wild zwijnenvlees geproefd: er zat een zakje bij wat niet goed vacuüm was. Lekker opgebakken en het smaakte uitstekend. Geen ‘beren’smaak dus. Het wil namelijk nog wel eens voorkomen dat als je vlees klaar maakt van een keiler (beer; mannetje) die in de rauschtijd (paartijd; november tot februari) geschoten wordt, nogal een behoorlijk penetrante smaak kan hebben. Ik vermoed dat mijn varken een overloper was (zeg maar een varken in pubertijd, niet zo oud dus) want hij smaakte uitstekend.

En de nieuwe werkweek is weer begonnen met vorst in het vooruitzicht. Maakt niet uit. Als de zon maar terug komt…

 

 

 

 

12 gedachtes over “Weekend #5

 1. Geweldig zoveel vlees van eigen jacht. Ik heb 14 lades diepvries en probeer ook de lijsten zo goed mogelijk bij te houden. 90% gaat wel goed en ook doe ik plakkertjes met wat erin zit op de
  zakjes.
  Grappige een deftige bakker. Hier zijn nooit winkels open ivm de zondagsrust dus kan alleen zaterdag van vers brood genieten. Van gewone boterhammen hou ik ook niet zo erg.

  Liked by 1 persoon

 2. Als je bij La Trinité gegeten hebt, dan was het vast geen biefstukje met friet. Daar wil ik ook geen geld aan uitgeven (dat eet ik zelfs nooit op restaurant). Aan een mooi diner wel. Heel graag zelfs!

  Like

 3. Ik zie het mezelf nog niet zo 1,2,3 doen: een varkenskop begraven omdat ik de tanden wil hebben… 😮 Wat ga je met die tanden doen, trouwens? Als ik al geen vegetariër wás, werd ik het nu wel na jouw smakelijke uitleg over geile beren…

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s