Weekendje Duitsland

Ben ik nou iemand van de loze beloftes of zoeken naar zwakke excuses? Ik weet namelijk nog niet zeker of ik die alcoholvrije maand wel ga doen. Als ik eigenlijk lees hoe weinig ik al drink, zie ik het nut er niet zo van in. Als ik nou iedere avond een fles wijn naar binnen zou schuiven, zou ik wel verschil voelen: in mijn lijf én in mijn portemonnee.

Bovendien – en het is gewoon zo – breekt het ijs. Zeker als je in den vreemde en met vreemden bent.

Afgelopen weekend waren we in Duitsland. Super gezellig weekend. Zaterdag de hele dag buiten in een nevelig bos, in de (betrekkelijke) stilte. Enkel het geluid van vallende mistdruppels en van boomkruipertjes die in de bast van de dennenbomen op zoek waren naar voedsel.

c51663df-fa72-4a3d-ae94-ada16b2096e0.jpg

Onze derde drijfjacht in dit revier. Zaterdag vroeg verzamelen bij de grillhütte en tegen half elf zat ik op post.

IMG_8565

Dit was mijn uitzicht: een naar beneden aflopend terrein. Achter mij omhoog lopend landbouwgrond. In Duitsland loopt het aantal wilde zwijnen de spuigaten uit. Met de zachte winters en de grote hoeveelheiden mast (voedsel: beuken- en eikennootjes) werpen de zwijnen meerdere worpen per jaar. En een worp kan uit wel 17 biggetjes bestaan. De schade aan de landbouw is enorm ondanks hekken en bolletjes met mensenhaar rondom de percelen. Bij het ontbreken van een natuurlijke vijand, moet het zwijn beheerd worden.

Bovendien is men als de dood voor de varkenspest die in Polen al de kop op heeft gestoken. Het is niet vraag of dit gaat doorzetten maar wanneer. En als dat gebeurt, dan moeten sowieso alle varkens in stallen worden afgemaakt én alle in het wild levende zwijnen, voor zover mogelijk. En dat wil je niet. De varkenspest, dat moet je mijden als de pest! Daarom hebben sommige Nederlandse provincies een zogenaamd nul-beleid op wilde zwijnen.

Ik heb zaterdag mijn tweede varken geschoten met mijn nieuwe AimPoint.

Varken ZW

Het was een lange zit: van rond half elf tot kwart over twee. Ik heb twee varkens gezien – waarvan dus één geschoten – en een ree. Maar die heb ik lekker laten lopen. Ze was zo van streek, dat ik alleen maar heb gekeken.

IMG_8576

Het bos rook heerlijk en de nevel was met vlagen dik en met vlagen dun. Als de zon een beetje door kwam, zag ik bijna niets meer. Het maakte het bos wat mysterieus. Het was koud: ik schat zo’n 2 graden en op het laatst hád ik het ook wel koud. De warme douche ’s avonds maakte een hoop goed.

IMG_8571
Mysterieus bos…

We hebben de jachthouder na afloop van het hele ceremonieel – waarbij ik een breuk heb ontvangen – nog geholpen met het afvoeren van het tableau: drie reeën, één spitser (jong edelhert met twee van die spitse stangen) en negen varkens.

Tableau

We hebben ze met veel pijn en moeite in een grote koelcel gehangen (ik heb er spierpijn van), de monsterzakjes met weefsel (voor tricchine onderzoek) genummerd alsook de varkens zelf. Behoorlijk smerig en best moe konden we dan om half zeven ons douchje nemen.

Dan een lekker buffet en een goed praatje met een paar mede jagers, ook mensen die wij nog niet kenden, en dan schept een Basaltfeuer (eentje maar hoor!) best wel een band.

Zondagmorgen hebben wij nog een lekkere wandeling gemaakt in de miezerregen.

07_wandeling10_meanderende beek12_boogbrug Rascheid

18_Wolf of hond
Hond of……wolf? En ik heb schoenmaat 39.

En na nog een bakje koffie met de jachthouder weer terug naar huis waar we ruim vier uur later aan kwamen.

 

2 gedachtes over “Weekendje Duitsland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s