Wolf

Maandagavond heb ik zowaar ’s avonds lekker zitten lezen. Weliswaar in het begin met de TV op de achtergrond, later die ook uit en met de radio. Maar daar word ik dan ook vaak nog door afgeleid, zeker als het over een interessant onderwerp gaat. Dit keer ging het over de wolf Naya die blijkbaar in België twee schapen heeft doodgebeten. 

Ik ben altijd erg geinteresseerd in wolven, mede omdat ik ben opgegroeid met een hybride, een Saarloos Wolfhond*. En dat was begin zestiger jaren, toen de Saarloos – zeker de hond die wij hadden – nog echt (Blijdorp) wolvenbloed in zich had. Ben zelfs door hem gebeten onder mijn oog, maar ik kan me daar niets meer van herinneren en ik heb ook geen litteken of zo en Fars van de Kilstroom, zo heette hij, is altijd mijn vriendje gebleven. Ik ook van hem, want hij kon er ook niets aan doen.

Schermafbeelding 2018-01-23 om 11.39.04.png

Ik heb daarna talloze boeken verslonden over wolven en weet er (theoretisch) dan ook wel wat van. Desondanks hou ik mij afzijdig van de discussie die er nu gaat over de wolven in Nederland. Ik heb medelijden met de wolven die zich hier gaan vestigen. Ze zullen geen dag rust hebben.

Daarbij vind ik de commentaren die je vaak leest bij berichten vooral op Facebook – waar ik niet meer actief ben juist vanwege die commentaren – enorm kortzichtig. Vooral van tegenstanders maar zeker ook van voorstanders, want vooral die laatste groep weet altijd heel snel met vingertjes te wijzen naar jagers, dat die wel snel een reden zullen vinden om de wolven te gaan bejagen.

Ik ben zelf jager en heb daar al eens eerder over uitgewijd, dat ik niet behoor tot de schietgrage groep. Zeker niet op predatoren. Ik word weliswaar één keer per jaar uitgenodigd voor een beheerjacht op de vos in Friesland (ten faveure van de weidevogels aldaar) maar dat is meer om de hele dag lekker buiten te zijn en om te ‘netwerken’ dan om persé zo’n prachtbeestje te willen schieten.

Ik heb de wijsheid niet in pacht als het gaat over de discussie of predatoren (hier met name dan de vos en de wolf) welkom zijn. Ik heb geen ervaring uit het veld. Ik hoor alleen maar verhalen en zolang dit maar verhalen zijn, kan ik geen conclusie trekken of standpunt innemen. De strijd tussen de wolf en de mens is al zo oud als de mensheid. Ik vind het schitterende beesten en als ik er eentje zou tegenkomen, zou ik uitgebreid van genieten. Ik ben dan ook absoluut niet bang voor wolven.

Wel voor everzwijnen. Die schattige varkentjes met hun vlijmscherpe tanden! Er daar zijn er genoeg van. Brrrr.

rs47517_wolf_prooi_w_fvb_francois_van_bauwel
(Dierentuin)wolf met een (niet zelf gevangen) everzwijn (foto: internet)
* Topfoto: Max&Luna

AANVULLING (gevonden op Saarlooswolfdog.com

Schermafbeelding 2018-01-24 om 10.34.56.png

 

5 gedachtes over “Wolf

  1. Ik ben de serie de Aardkinderen van Jean A. Auel over Ayla aan het herlezen en zij vind een wolvejong en voedt dat op. Is wel heel erg geromantiseerd natuurlijk maar zo asl het contact tussen men s en wolf en andere dieren wel begonnen zijn.

    Liked by 1 persoon

  2. De natuur met respect behandelen, daar draait het om en dat begint heel klein met het niet weggooien van een kauwgom op de grond tot het respecteren van dieren. Mensen hebben altijd een mening klaar, zelfs als ze er niks van kennen, spuien die dan ondoordacht op social media…dom!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s