(alweer) Storm!

Wereldtemperatuur 2017 op één na hoogste.

Kopt het KNMI vandaag. Staat helaas niet in de titel dat het ‘op één na hoogste sinds het begin van de (betrouwbare) metingen in 1880’. Hé mensen. Dat is nog geen 150 jaar geleden! Dit soort koppen maakt mensen bang. Bang dat het is gedaan met de aarde.

Maar sinds het ontstaan van de aarde, is het een komen en gaan geweest van opwarmen en afkoelen. IJstijden wisselen warmere periodes af met zeespiegel dalingen en -stijgingen. Zo is de Middellandse Zee ontstaan. En als de zeespiegel daalt, wordt die zee een meer. Want dan kan er geen water meer stromen door de Straat van Gibraltar.

Het enige verschil met toen en nu, is dat de aarde nu bevolkt wordt door een paar miljard mensen en het dus ineens rampzalige gevolgen voor ons kan betekenen. In het verleden waren het ook rampzalige gevolgen, voor dieren en planten. Maar de aarde herstelt zich, het léven op aarde herstelt zich en laat door zulke rampen andere soorten ontstaan. Die krijgen dan ineens een kans omdat er misschien een meer dominante soort niet is opgewassen tegen de veranderingen in het klimaat en verdwijnt. Bijvoorbeeld na het verdwijnen van de dinosauriërs toen de zoogdieren de kans kregen om zich verder te ontwikkelen. En zo zijn uiteindelijk wij ontstaan.

That’s life!

Ik kan daarom ook niet zo goed tegen dit soort dramatische koppen. Alsof het einde in zicht is. Voor ons misschien, maar niet voor de aarde. Die gaat vrolijk door. Met andere dieren of misschien een paar mensen die overleven en zich kunnen aanpassen.

Zo met die keiharde wind buiten besef je pas dat wij mensen erg kwetsbaar zijn. De natuur doet gewoon z’n ding en trekt zich niets aan van ons. Ons toedoen die wind? Ik behoor tot de sceptici. Omdat ik weet dat klimaatveranderingen er altijd al zijn geweest. Gaat het nu sneller door ons toedoen? Misschien wel, maar in vroeger tijden was de CO2 in de lucht vele malen hoger dan nu. Het is een heel end lezen, maar in het stuk staat heel duidelijk dat het vroeger, héél, héél, héél lang geleden zelfs op de polen 30 graden was.

Dus paniek om niets zou ik zeggen. Het hoort erbij.

Neemt niet weg dat ik natuurlijk wel achter de maatregelen sta die genomen moeten worden om de lucht-, water- en landvervuiling tegen te gaan. Die bergen plastic die er dagelijks doorheen gaan, de onachtzaamheid en onverschilligheid van landen en mensen. Ik ben echt geen heilig boontje wat dat aan gaat. Ik verbruik ook plastic, ik rij ook met een auto, ik ga straks ook met het vliegtuig op vakantie.

Maar goed. Ik heb geen kinderen, ik eet nauwelijks gekweekt vlees en ik heb zonnepanelen en dat compenseert het al een beetje. Ik ben er zelfs zo één die vind dat ook aan de ongebreidelde bevolkingsgroei een eind moet komen. Ik ben alvast begonnen. Als wij het zelf niet doen, komt er wel één of andere mega-ramp of pandemi die dat voor ons doet. Ook goed, maar het gaat wel gepaard met een hoop leed.

Only the strong will survive….!

Waai niet weg vandaag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s