Afval

Ik scheid afval (met ei dus). Niet zo heel erg consciëntieus (moeilijk woord), maar ik doe mijn best. Zo scheid ik papier, GFT, glas en restafval. Ik doe dus niet aan plastic scheiden. 

In Nederland hebben wij kliko’s. Van die grauwe, grijze of groene bakken (bij ons toch) waar wij het GFT (groente, fruit, tuin (afval)) in kunnen deponeren en een bak waar het restafval in kunnen doen. Restafval is alles wat geen papier, GFT, glas of plastic is. Die bakken zijn reuze handig. Je tilt het deksel op en dumpt je vuil erin. Dan zet je zo’n bak aan de weg (GFT één keer in de twee weken in de winter, in de zomer iedere week en restafval één keer in de twee weken) en de vuilophalers komen met een volledig geautomatiseerde vuilniswagen de bakken legen.

Schermafbeelding 2018-01-16 om 13.09.14.png

In de zomer moet je af en toe wel je GFT bak even goed schoon schrobben want….. stinken!!

Voor papier en glas hebben we in Nederland bakken waar je zelf zo af en toe naar toe moet om het in te smijten. Ondanks dat de papier- en glasbak op nog geen 100 meter van mijn huis is verwijderd, laat ik het altijd flink oplopen en breng ik (meestal Jan) het weg als de berg te hoog wordt (LUI!!).

Ik scheid geen plastic. Reden: we hebben geen goede bak of een kliko om dat in te doen. Daarvoor moet ik ook naar de plasticbak. Het wordt niet opgehaald. Het plastic wat ik heb is vaak van vis of van kippenvlees. Ik moet dat plastic dan eerst ergens verzamelen, maar omdat dit vies is, trekt dat enkel maar beesten aan dus wil ik het een beetje proper bewaren, dus zou ik het moeten spoelen met water, wat natuurlijk van de zotte is.

OK. Terwijl ik dit zo tik, denk ik: hé dude. Kleine moeite om buiten in het fietsenhok een bak te zetten en het plastic in te smijten. Niks spoelen, gewoon smerig in die bak gooien en net als je papier en je glas af en toe weggooien.

Check. Verbeterpuntje. Ga ik doen.

In België – althans waar wij wonen – gaat het verzamelen weer heel anders. Allereerst koop je bij de gemeente waar je woont afvalzakken. Daar gaan de kosten voor het vuilophalen dus niet via de gemeentebelastingen maar via de aankoop van die speciale afvalzakken. Op zich heel eerlijk. Waar wij wonen twee soorten: één voor restafval (de witte) en één voor PMD (plastic, metaal, drankkartons). Helaas geen stevige kliko’s met als gevolg dat met name de witte zakken, waar dus ook je etensresten als kippen-, varkens- of visbotten in zitten, soms uit elkaar worden gescheurd door katten, honden, vossen (ik heb er nog geen één gezien), kraaien, mensen (?)…

Schermafbeelding 2018-01-16 om 12.40.32.png
Wat is PMD?

Er wordt niet apart GFT ingezameld wat heel jammer is natuurlijk. In België – waar wij wonen – gaan ze ervan uit dat je wat je op een composthoop kunt gooien ook op een composthoop gooit. Wij moeten die nog creëren. Dan komt dat ook goed.

Verder heb je – net als in Nederland – zo hier en daar glasbakken en kledinginzamelbakken. Papier kan je gewoon aan de weg zetten: dat wordt zo eens in zoveel tijd volgens een schema opgehaald. Ook handig. Hoef je zelf niet te sjouwen.

Wat ik zelf spijtig vind is dat je daar alles in plastic zakken moet doen. Niet alleen vanwege het plastic en dat die zakken snel stuk gaan, maar je kunt daarom ook niet zelf een kliko kopen en die zak daar dan in doen, want zo’n kliko is veel te diep. Zo’n zak verdwijnt daarin (oh. Heb je geen ondiepe kliko’s dan? Toch eens even checken…). Het handige van zo’n kliko is, dat je met één hand het deksel kunt optillen. Wij hebben nu twee van die Ikea afvalbakken, maar dan moet je eerst alles op de grond neerzetten, de baksteen van het deksel halen (anders waait het deksel weg), deksel eraf, plastic zak openvouwen en dan pas kan je het weggooien. Bovendien is zo’n afvalbak veel te laag en hij roest.

Schermafbeelding 2018-01-16 om 12.59.03.png

Om de plastic zakken niet te laten aanvreten door beesten, zullen wij te zijner tijd bij ons huis een paal zetten met van die haken, zodat we de zakken daaraan kunnen hangen. Ook beter voor de vuilophalers, hoeven ze niet te bukken. Het vuil ophalen gaat nog redelijk ouderwets: er staan twee mannen op de vuilwagen die dan afstappen, de zakken pakken of met veel moeite de stapels karton optillen en in de wagen gooien. Ik heb ze gezien. De Arbo in Nederland zou een rolberoerte krijgen als ze dit zagen.

Ik moet nog altijd wennen aan het anders afval scheiden in België. Ik vind het zo raar om je aardappelschillen, je klokhuizen of je etensresten bij het gewone afval te doen! Ook het begrip PMD kan ik nog niet voldoende doorgronden. Komt allemaal nog wel. Zeker als we te zijner tijd ons afval wat beter kunnen scheiden op een betere plek. Het is nu nog een beetje improviseren met die onhandige bakken.

4 gedachtes over “Afval

 1. Er zijn in België blijkbaar verschillen tussen de gemeenten qua ophaling. Waar ik woon wordt GFT wel apart ingezameld (in een groene kliko). Bij PMD moet ik ook altijd nadenken, dat laat ik meestal aan de man over. In de toekomst zou er ook een roze zak komen voor de plastics die niet bij PMD horen. Dat loopt momenteel proef in enkele gemeenten.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik wil en kan alles goed scheiden en woon 5 min. van de milieustraat en kan wegbrengen wanneer ik dat wil. Rij dus 2-3x per week er even langs als er iets vol is.
  Er staat ook een aparte voor hard plastic, matrassen en kadavers. Ook asbest kunnen we er kwijt en vlak glas. Ook gecomposteerd groen ligt er voor het opscheppen,
  Er wordt wel opgehaald maar dan moet de kliko door hele huis en dat ge beurt maar 1x per maand,
  Zelf wegbrengen is dus voor mij makkelijker en wordt het me ook makkelijk gemaakt,

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s