Weekend #2

Vrijdag op weg naar WO, nog snel even naar de markt en pijlinktvis gekocht voor ons lekkere pastagerechtje van die avond. Daarna nog even naar de Hubo waar we weer flink wat verf en toebehoren hebben gekocht. Het afrekenen ging echter niet zo vlot omdat het supermoderne kassasysteem de cadeaubon niet kon verwerken. Er moest een externe supportlijn aan te pas komen.

IMG_8516
Het pastagerechtje

Zegt de eigenaar (denk ik) in het weggaan nog doodleuk tegen de medewerkers: “Kassa moet wel kloppen hoor! Zorg dat het in orde komt, maar ik wil niet vanavond om zes uur zien dat het niet klopt!” Soort van al lachend en zo van: ik ben toch weg dus zoek het maar uit. Maar wij stonden daar. Ik denk wel twintig minuten en ik moest echt even een paar keer weglopen. Het is dat wij altijd perfect worden geholpen daar, maar zoiets schiet bij mij verkeerd. Het is niet mijn probleem dat de kassa niet klopt. We wilden weg anders zouden we shocking klem in de files komen, zeker nu we met een omweg naar WO ‘moesten’.

Ik had zoiets van, laat de klant betalen en de problemen dan achteraf zelf effe oplossen. Ons niet zo laten wachten aub. Ik denk dat het op een gegeven moment wel lukte, of niet, geen idee, want ik moest even stoom afblazen verderop in de winkel, maar eindelijk konden we inladen en weg. Wat een gezeik.

Dan even via Kaatsheuvel naar WO. Het was gelukkig niet zo druk, dus waren we zo rond half zes daar. Auto leeg en naar de supermarkt om de boodschappen voor het weekend te halen.

Jan heeft nog een lekkere worteltjestaart gemaakt.

IMG_8519

Ik was niet in goede doen die dag en zaterdag ook niet. Ik irriteerde me aan alles en iedereen. Overgang? Ik schuif het daar maar op, want voor mezelf is het niet leuk maar zeker niet voor Jan. Ja, hij irriteerde mij ook. Soms baal ik er enorm van dat wij zo apart leven. Zo raak je nooit aan elkaar gewoon. Iedere vrijdag moeten wij weer soort van aan elkaar wennen heb ik het idee. Het gebeurt dan ook regelmatig dat we elkaar na tien minuten al in de haren vliegen, bij wijze van spreken. Is niet helemaal waar, maar het is gewoon weer in elkaars balans komen of zo.

Zaterdag kwam er een meneer ons wat meer vertellen over zonnepanelen. Wij willen dit voorjaar zonnepanelen plaatsen op ons dak. Het dak ligt op het zuidwesten en is voor 90% geschikt voor zonnepanelen (als je dak pal zuid ligt is dat 100%). We hebben goed uitleg gekregen over de omvormers en de soorten zonnepanelen. Leveranciers die beweren dat hun panelen uit Duitsland komen liegen, want alle panelen komen uit China. Dus laat je niets wijsmaken. Worden misschien geassembleerd in Duitsland, maar het komt uit China.

Ook over de omvormers valt wat te vertellen. Een omvormer hangt aan de zonnepanelen om de gelijkstroom om te vormen naar wisselstroom en het hangt van de opbrengst af welke omvormer je dan moet nemen. Kijkend naar de toekomst waarin we toch meer in dat huis zullen zijn, gaan wij voor een paneeltje of 12 met een piekopbrengst van rond de 3000 kWh. Ons verbruik weten we nu nog niet, want we wonen er nog geen jaar, maar op basis van de afgelopen drie maanden, kon er toch een voorzichtige inschatting worden gemaakt, die overigens behoorlijk laag was. Dat leek mij ook logisch.

Het is even de offerte afwachten, maar omdat deze man een oud-collega is van Jan en ons piekfijn heeft uitgelegd hoe alles in elkaar steekt, is de kans groot dat we voor hem gaan. Zal wel april/mei worden, maar dat is ook de beste tijd om dat te laten plaatsen, want dan heb je direct opbrengst.

In België betaal je belastingen over hetgeen wat je oplevert, de zogenaamde prosument belasting. In Nederland kennen we dat niet. Hier wordt je gesaldeerd, oftewel dat wat je terug levert op het net, krijg je aan dezelfde elektra prijs terug. Maar je krijgt niet je vastrecht terug, wat ook logisch is. Ook bij teruglevering maak je gebruik van het net.

In België heeft nog niet ieder huishouden een slimme meter (wij ook niet, hoe vreemd ook, omdat het een nieuwe woning is). Daar draait het wieltje gewoon terug. Dus als je niets verbruikt en tóch gebruik maakt van het net, zou je niets hoeven te betalen, wat natuurlijk een beetje krom is. Plastisch een beetje te vergelijken dat je op en neer gaat met de trein (de trein is dan de stroom en de rails het net) en heen je kaartje betaalt en terug dat bedrag weer retour krijgt, omdat je weer dezelfde weg terug gaat. Ondertussen maak je wel gebruik van de rails, wat onderhoud e.d. nodig heeft en dus ‘slijt’ en jou wel de mogelijk geeft om dat retourtje te maken.

Snappez?

Dus hebben zij een prosumenten belasting in het leven geroepen. En dat reken je af naar gelang het vermogen van je omvormer. Is zo’n vierhonderd euro per jaar, heb ik me laten vertellen. Veel mensen nemen om die reden geen zonnepanelen. Dat is natuurlijk een beetje naar je eigen portemonnee denken en niet naar het milieu, wat voor ons ook als reden meespeelt.

Zaterdag – een mistige, kille, grijze dag daar – zijn we nog even naar het tuincentrum gereden waar we een mooie plant voor binnen hebben gekocht en daarna lopend naar de boerderijshop waar een vriendelijke man en lieve hond 🙂 ons hebben geholpen bij de aanschaf van een tuinpoort. Deze ‘laten’ wij plaatsen om zo de tuin wat minder toegankelijk te maken. Op dit moment staat er niets en loop je zo de tuin in. Vinden wij toch niet zo prettig.

Zondag was er een nieuwjaarsreceptie van het plaatselijke suffertje. Die begon al om tien uur (wat een tijd voor een nieuwjaarsreceptie!). Ik was niet op mijn paasbest. Niet aan gedacht om dat mee te nemen. Gewoon spijkerbroek met zwarte coltrui. Dus wij togen naar het parochiehuis waar de receptie plaats vond en hebben daar ons best gedaan om te integreren. We kennen al wat mensen (Peter de klusser en onze buren) en er was een meneer die ons na het voorstellen en de beste wensen wensen, inviteerde om bij hem te komen zitten. Bleek later de makelaar te zijn uit Eeklo waar wij in eerste instantie informatie hadden gevraagd voor de woning waar wij nu in wonen. Ik had hem niet herkend.

IMG_8520
Ze hebben nog een projectiescherm nodig daar..

Dus we begonnen onze zondagmorgen (na een ontbijt dan) met bubbels en ook stonden er diverse soorten jenevertjes, maar die heb ik wijselijk links laten staan. Dat glaasje bubbels hakte er al aardig in.

Ik kan het me hebben verbeeld, maar we werden uitvoerig bekeken. Niet erg. We willen integreren, netwerken, bandjes scheppen, zo lang ze zich maar niet met ons gaan bemoeien.

Na deze kennismaking met een deel van het dorp (inclusief de burgemeester) met een omweggetje naar huis gelopen, even afgegoten en eigenlijk direct daarna een lekkere lange wandeling gemaakt van tien kilometer. Ik had mijn grote camera mee, maar na één foto van de voorkant van de woning gaf die geen teken van leven meer. Batterij op. Dan maar met de foon.

Het was echt heerlijk zonnig weer. Lekker om buiten te zijn.

Knotwilgen_2

Langs boer’nweggetjes en vette klei. Dit keer niet veel op het wildlife gelet. Gewoon lekker doorgestapt. Thuis een bak thee gezet en met een lekker stuk carrotcake opgegeten. Genieten van de zon die in het huis scheen, op schoot mijn boek en eens even lekker ontspannen gelezen. De boog hoeft niet altijd gespannen te zijn.

Na het eten zondagavond weer terug naar het noorden. Dit is ons ritme voor de komende jaren.

Een gedachte over “Weekend #2

  1. Dat gedoe bij de kassa kan me ook zo mateloos ergeren. Altijd al gehad, toen ik vaak met dochter boodschappen deed, en weinig tijd had, zag ze mijn ergernis opkomen en zei dan ga maar naar de auto, ik reken wel af en doe alles in tassen.
    Nog steeds heb ik er last van al heb ik nu meer tijd.
    Ik ben vrijwilligers werk gaan doen op mijn eiland., zo leer je ook mensen kennen. En omdat het werk is met mensen in financiele problemen is het vaak voor hen prettig om met iemand te praten van buiten en die niet hen hele familiegeschiedenis kent. De tam-tam werkt hier perfect

    De 16 jaar dat wij elkaar ook alleen maar in het weekend zagen heb ik eigenlijk nooit last van gehad aan weer wennen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s