Tuinplannen WO

Nu de dagen weer beginnen te lengen en het voorjaar er rapper is dan je denkt (of misschien wel juist niet…), beginnen we weer te denken aan onze tuin(en). Twee tuinen, in dit geval de voortuin en de achtertuin.

Onze voortuin heeft toch ook wel een forse afmeting in vergelijking met de meeste voortuinen. Voortuinen zijn meestal gedoemd tot ‘simpel en onderhoudsvrij’. Zo ook die van ons. 

In België worden nieuwbouwhuizen opgeleverd zonder plug-and-play tuin, om het zo maar te noemen (het is voor mij in Nederland veel te lang geleden om te weten of dat in Nederland ook zo is). Dat betekent dat de grond direct om de nieuwe woning dient te worden opgehoogd. Het scheelt bij ons denk ik zo’n twintig centimeter.

Voorkant.jpg
Onze voortuin

Bovendien zitter er een aantal putten in: de strontput (die zit nu verwerkt in onze voorpad), de regenwaterput, en dan nog drie punten die net niet op de foto hierboven staan. Deze staan net op de perceelgrens.

Ik heb er geen foto van, maar de voorkant is nu één grote modderbende. Er is namelijk geen trottoir (voorland zoals ze het daar noemen) en het schijnt dat de gemeentes daar ook geen haast mee maken dat in orde te maken én dat je dat als bewoner zelf moet betalen. Dus de gemeente legt een voetpad/trottoir aan, maar jij krijgt als direct aanwonende de rekening. Vreemd voor ons Nederlanders, maar zo gaat het daar. Zal ongetwijfeld schelen in de gemeentebelastingen denk ik dan maar.

Afijn. De voortuin wordt bij ons ook simpel en onderhoudsvrij. Misschien zoiets als dit:

images.jpeg

Of dit:

Voortuin-lend-e1478599786614.png

Simpel dus. Maar wel gezellig (vind ik). De voortuin ligt op het noordoosten. Ideaal dus voor Hydrangea’s, die mooie witte bloemen zoals op de foto’s. Een buxus komt er bij mij niet meer in, nadat deze bij mij in de tuin in HD is opgevreten door de buxusmot. We denken meer aan een lage haagbeuk.

We hebben de eerste stappen al gemaakt door aan de plaatselijke aannemer (Peter) te vragen naar zijn prijs voor afsluitbanden en ophoogaarde cq -zand. Het pad onder ons raam blijft bestaan – nog een klein stukje aanvullen tot aan het voorpad – en zal wellicht te zijner tijd worden opgehoogd/verfraaid met grid of kiezels, net zoals een groot deel van de voortuin. Als de tuin is voorzien van afsluitbanden, wordt het ook wat overzichtelijker en kan ik tenminste constructief aan de slag.

Ook laten wij nog een kuub betongruis storten, zeker daar waar ooit het trottoir zal komen om die modderbende te lijf te gaan. We zijn al blij dat we dit al heel vroeg op onze oprit hebben laten aanbrengen, want dat ligt nu hoger dan de grond eromheen dus is het niet zo’n moddertroep (zoals bij de buren nu wel zo is) en blijven onze schoenen én de auto ook redelijk schoon. We zijn ook echt super blij dat we ons terras achter al hebben laten aanleggen. Als je ziet hoe de tuinen naast ons erbij liggen, kan je je wel voorstellen wat een zooi het is daar met de vette klei.

Natte bende_WO_2.jpg
Natte bende bij de buren.

Verder hebben wij een prijsopgaaf gevraagd voor een pergola over het terras achter. Bij de keuken willen wij het graag dicht hebben zodat je een soort veranda/overkapping hebt ter hoogte van de keuken. Dan kan je daar je vuile schoenen neer zetten en sta je niet meteen in de regen als je de keukendeur open doet (oh, wat ben ik blij dat we daar een deur hebben laten zetten!). Niet al te fancy: gewoon praktisch en gezellig. In feite ongeveer zoiets als dit:

Overkapping-vast-aan-huis-maatwerk-prijs-op-aanvraag.jpg
foto van internet

Dus ik ben erg benieuwd wat de beste man – die ook onze blokhut in elkaar heeft gezet – daarvoor gaat vragen.

3 gedachtes over “Tuinplannen WO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s