(Duik)vakantie geboekt!

Op 4 januari 2018 hebben wij onze vakantie geboekt. Yeah! Weer iets om ons op te verheugen. En we gaan het land nog niet eens uit. We blijven in Nederland. Naar een bijzondere gemeente. Bonaire.

Dit wordt alweer onze zesde keer en het klinkt misschien wat saai en langdradig om voor een zesde keer naar dezelfde bestemming te gaan, maar gezien onze drukte en stress met het huis, hebben wij nu even geen zin en tijd om ons te gaan verdiepen in een nieuwe (duik)bestemming. Bonaire is bekend, Bonaire is relaxt, Bonaire is altijd goed. Dus is de keus snel gemaakt.

En met de Wereld Deal Dagen van de KLM scheelt het aanzienlijk in de ticketprijs. Er komt nog wel van alles bij natuurlijk: de accommodatie, de huurauto en het duiken. Want ondanks dat wij onze eigen spullen meenemen, moet je wel betalen voor lucht en lood. Wij duiken met Nitrox: dat is een verrijkt mengsel zoals dat heet. Normale lucht bestaat voor 21% uit zuurstof en de rest stikstof (met nog een heel klein beetje iets anders) en Nitrox is over het algemeen rond de 33% zuurstof en dus minder stikstof. Daar duik je prima mee. Sterker nog: je bent veel minder vermoeid en ik heb dan geen last van hoofdpijn wat ik met normale lucht wel heb.

024_Koffervis_L

Het enige ‘nadeel’ met duiken met Nitrox is dat je niet zo diep kunt. Maximaal 30 meter, en dat hangt dan af van de hoeveelheid zuurstof wat in het mengsel zit. Hoe minder zuurstof (O2), des te dieper kan je. Heeft te maken met de druk van het water en het luchtmengsel waar je mee duikt. Dat leer je allemaal als je je duikbrevet haalt.

Wij hebben in juni voor het laatst gedoken op Kreta, maar echt verleren doe je het niet. We hebben allebei meer dan tweehonderd duiken gelogd. Wat wel belangrijk is, is dat je eerste duik een soort checkduik is. Kijken of alles nog werkt, of er geen lekken zijn en of je nog steeds even alert en nauwkeurig bent als je was toen je net begon. Want als je vaak duikt ligt onverschilligheid en overmoedigheid op de loer. Vandaar dat er relatief veel ongelukken gebeuren met zeer ervaren duikers.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wij proberen dat natuurlijk te vermijden. Wij duiken ook niet zo heel erg diep. Zeker in Bonaire is het onderwaterleven op z’n mooist tussen de tien en twintig meter. Dan wordt het vaak wat te donker, de kleuren verdwijnen en je gaat rap door je lucht heen, want hoe dieper je duikt, hoe meer lucht je verbruikt. Onze duiken duren soms wel anderhalf uur op een 11 liter tank. En dat is best veel.

Je hebt ook duikers die duiken met een dubbele tank. Die kunnen dan natuurlijk veel langer onder water blijven en veel dieper. Maar zo ver zijn wij nog niet. Je moet dan ook bij voorkeur in een droogpak duiken: dat is in feite een waterdicht pak waaronder je gewone dikke kleren kunt dragen. Wij duiken in een natpak: dat is zo’n neopreen superstrak pak waar je gewoon door en door nat in wordt, maar doordat er een klein laagje lucht tussen je huid en je pak zit, krijg je het toch minder snel koud dan als je helemaal geen pak zou aantrekken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Want die mensen heb je ook. Die duiken in hun bikini. Wij doen dat niet. A. omdat je het snel koud krijgt, ook in de wateren rondom Bonaire. Want jij bent 37,5 graden en het water is gemiddeld 25 graden en dat scheelt toch 12 graden. B. omdat het gevaarlijk kan zijn: daar waar je het water in gaat zijn vaak (scherpe) rotsen en soms staat er best een forse branding. Als je dan geen pak aanhebt, loop je het risico zo over de rotsen ‘geveegd’ te worden. Ik heb ze veel gezien hoor, met bebloede scheenbenen. Bovendien is het onder water ook niet te vertrouwen. Vuurkoraal of ander grut wat prikt en steekt en waar je dan behoorlijk last van kunt hebben.

Dus wij duiken in een 3mm pak. Dat is een neopreen pak van 3 mm. Je hebt ze ook van 7 mm. Dat is voor duiken in kouder water of als je heel veel duikt. Over zo’n 7 mm pak kan je nog een 7 mm ‘shorty’ doen, dan heb je een 14 mm pak. Maar je bent dan net zo’n Michelinmannetje. Als wij duiken in Nederland, bijvoorbeeld Vinkeveense Plassen, wil ik dat nog wel eens zo aandoen. Maar het beperkt je wel in je bewegingsvrijheid. Dan zou je beter over kunnen stappen naar een droogpak. Maar dat staat op ons to-do lijstje voor misschien later dit jaar. Of volgend jaar.

Afijn. Het duurt nog wel even voordat we gaan, maar het is heerlijk vooruitzicht. Het is nog steeds grijs buiten, maar de wind is gaan liggen, de vakantie is geboekt en het weekend staat voor de deur.

What can possibly go wrong?

 

11 gedachtes over “(Duik)vakantie geboekt!

  • Ligt eraan wat je verwacht. Bonaire is heel rustig met relatief weinig uitgaansleven. Voor ons is dat prima maar als je meer vertier zoekt kan je beter naar Curaçao gaan, hoewel ik daar nog nooit geweest ben. Ik zou zelf hooguit twee weken naar Bonaire gaan. Zeker als je niet duikt. Dan heb je echt wel alles gezien.

   Like

 1. Een heerlijk vooruitzicht. Mijn man heeft ook vele jaren gedoken. In Eilat, Egypte, Kenya, Dominicaanse, de Malediven, … en de wekelijkse duiken in de Ooster- of Westerschelde met de club.
  Tot hij last kreeg van zijn oren en niet meer kon klaren. Daar heeft hij zo van afgezien dat hij meteen gestopt is met duiken en het sinds die tijd houdt bij snorkelen.

  Liked by 1 persoon

 2. Lijkt me heerlijk even naar zo’n eiland. Zal mijn zus vragen of ze haar volgende vrijiliigerswerk op een tropische plek wil doen, dan ga ik haar zeker weer bezoeken. Nu zit ze in de vrieskou vlakbij New York -20.

  Leuk om meer uitleg over duiken te lezen.

  Liked by 1 persoon

  • Duiken is echt super! Het heeft bij mij weliswaar zo’n 50 duiken geduurd eer ik het écht leuk vond, maar nu met meer dan 200 duiken is het echt iets om naar uit te kijken. Wij hebben ons brevet in NL gehaald, dus iets minder helder water… 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s