De Eerste Keer tag

Op deze eerste dag van het jaar, leek het mij leuk om de VOOR HET EERST tag te doen. Natuurlijk als eerste

EEN HEEL GEZOND, GELUKKIG, GOED, MOOI, LEERZAAM 2018 GEWENST VOOR AL MIJN LEZERS, VOLGERS, TOEVALLIG PASSANTEN EN ANDERE GEÏNTERESSEERDEN .

Dan nu de tag.

1. Wanneer heb je voor het eerst gevlogen?

Ik heb voor het eerst gevlogen van Parijs naar Corsica, in 1975. Ik was toen veertien en ging voor het eerst mee met een Colonie de Vacances. Mijn vader werkte toentertijd voor een Franse firma en het was (is?) daar een gewoonte dat zo’n groot bedrijf vakantie-kampen organiseert voor de kinderen van de medewerkers. Dat was voor mij tevens de grote vuurdoop als enige Nederlandse tussen allemaal Fransen. Ik ben daarna in 1978 nog een keer mee geweest naar Tunesië.

2. Waar ging je voor het eerst naar school?

Dat was in Dordrecht toen ik nog op de Toulonselaan woonde. De kleuterschool aan het Oranjepark of toch daar in de buurt. Dat zal wel in 1964 zijn geweest denk ik? Ik kan mij zo bar weinig details herinneren van mijn jeugd! Echt jammer.

3. Waar (en wanneer) ging je voor het eerst zonder ouders op vakantie?

Mijn eerste vakantie zonder ouders was een tienertoer met mijn beste vriendin Marjolein. We zijn toen in zeven dagen dwars door Nederland getoerd. Overnacht in jeugdherbergen. Was erg leuk.

4. Wat weet je nog van de allereerste keer dat je alcohol dronk/proefde?

Geen idee. Ik denk dat ik toen een jaar of 18 was. Pisang Ambon met jus d’oranje. Maar kan ook best eerder zijn geweest. Ik weet er dus weinig van (wat niet betekent dat ik meteen helemaal lam was).

5. Wat is de eerste single/lp/cassettebandje/cd die je zelf kocht (of kreeg)?

Mijn eerste plaatje was van Colin Blunstone met I want some more.

6. Wie was de eerste dode mens die je zag?

Ik denk dat dat was toen ik op een keer terug fietste van een kamp van school en wij net niet getuige waren van een ongeluk met een tractor. Er lag een jongen op het asfalt en ik denk dat hij al dood was. Ik heb zijn hoofd toen vast gehouden in afwachting van een ambulance. Hij had zich laten voorttrekken door die tractor en was gevallen of onder de wielen terecht gekomen, dat weet ik niet meer. Hij was in ieder geval nogal levenloos. Ik denk dat dit mijn eerste dode persoon was.

7. Weet je nog iets van de eerste keer dat je de zee zag?

Nee. Dat weet ik niet meer. Ik weet ook niet of dat in Nederland was of in het toenmalige Joegoslavië. Ik weet ook niet meer wat ik dacht of deed.

8. Waar stond het bed waarin je voor het eerst sliep nadat je je ouderlijk huis hebt verlaten?

Dat bed stond in Lelystad in mijn eerste huurwoning waar ik met mijn toenmalige vriendje in oktober 1980 ben gaan samenwonen. En die huurwoning hebben wij via een goed bevriende vastgoedmakelaar ‘gekregen’.  Kwestie van een goed netwerk van mijn ouders.

9. Wie was de eerste niet-Vlaming – iemand met een andere culturele achtergrond – waar je mee hebt gepraat?

Aangezien ik een Nederlandse ben, beantwoord ik deze als Nederlandse zijnde. Deze vind ik knap lastig, want hebben Fransen een andere culturele achtergrond? Zo nee, dan was het waarschijnlijk mijn beste vriendinnetje Rianne Niekoop die op de eerste verdieping woonde in onze flat aan de Willem Barentszstraat in Dordrecht (later verhuisd naar Papendrecht). Zij was van Indonesische oorsprong en ik kan me nog zo goed herinneren dat het altijd zo lekker rook bij hun thuis. Later nog een ander vriendinnetje met diezelfde roots, maar altijd lekker eten.

10. Wat was de eerste plek die je bezocht buiten Europa?

Dat was Tunesië in 1978.

11. Wat weet je nog van de eerste keer dat je je partner voor het eerst helemaal bloot zag?

Ja, dat weet ik nog heel goed. Dat was tijdens onze rugzaktrekking in Canada. We gingen toen met onze kajaks naar een warmwaterbron ergens langs de Stikine River: the Chief Shakes Hotsprings in het Tongass National Forest. Ik vond hem toen al wel leuk, maar ja: ruim negen jaar leeftijdsverschil…. Dat was dus de eerste keer. En ik weet dat het water behoorlijk heet was en hij daar even niet goed van werd. En er waren veel muggen. En we zagen daar ook een klein kolibrietje.

Dit was een – vind ik – vrij toepasselijke tag zo voor de eerste dag van het nieuwe jaar. Goed voor zo’n lamme dag waarop je toch een beetje brakkig voel, al was het alleen maar omdat je zo laat in je bed lag.

 

2 gedachtes over “De Eerste Keer tag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s