Eerste Kerstdag

Maandag. Meestal een slechtste dag van de week voor mij. Vandaag is het anders, want ik hoef niets vandaag. Het is vandaag eerste kerstdag. Stiekem kijk ik door een spleetje van het gordijn. Wit? Nee. Grijs. Hè.

In feite helemaal niet waar dat ik door een spleetje van het gordijn keek, want we slapen nog in de kamer onder het dakraam. Dus één blik naar boven zegt genoeg. Grijs dus. Maar ik heb goed geslapen ondanks de prop in m’n keel en de ietwat verstopte neus. Ik voel dat mijn bijholtes vol zitten. Dat wordt weer stomen vrees ik.

Lekker m’n joggingbroek aan, radio aan (Top 2000, hoewel ik het steeds minder leuk begin te vinden en als ik meezing klink ik als een schorre kraai nu ik verkouden bij) en ontbijt gemaakt voor mijn mannetje die al staat de schilderen in de slaapkamer to-be. Geen fancy kerstontbijt, maar brood van zaterdag, kaas en drie koude hardgekookte eieren die nog in de koelkast lagen. Wel vers geperst sinaasappelsap en versche koffie.

Ik mag het ook weer opruimen terwijl Jan weer naar boven verdwijnt. Lekker op m’n gemak. Ik ga maar een brood bakken, want het brood is nu op en ik heb niet voor niets mijn kneedmachine naar hier verhuisd. Ik gebruik het recept van Laura’s Backery die het op haar beurt weer heeft van Paul Holland. Dat broodboek hebben wij ook, maar ligt in HD. Alle kookboeken komen straks toch deze kant op. Ik zal in HD niet echt meer uitgebreid gaan bakken en koken.

IMG_1612

We hebben een pracht van een rijsruimte, namelijk de bijkeuken waar alle techniek staat (ketel en zo) en daar is het altijd aangenaam warm. Het brood rijst prachtig. Ik kan het misschien toch wel. Ik ben erg ongeduldig de laatste jaren en ben al bij voorbaat bang dat iets mislukt. Maar als ik lekker m’n gang kan gaan, dan kan ik het geduld nog opbrengen en baal ik wel als iets niet helemaal goed gaat – zoals gisteren met de kanelbullar – maar dan is er niemand die dat merkt en mij goed bedoeld advies gaat geven. Dat werkt bij mij als een rode lap op een stier.

Ondanks de feestdag vandaag toch dingetjes geklust. Een lamp met een sensor opgehangen in de hal, boven de eettafel de draden die uit het plafond kwamen weggewerkt (dat kleine aparte bakje heeft de kunstenaar speciaal voor ons gemaakt) en de klok opgehangen.

 

IMG_0664

Het brood is ondertussen goed gelukt. We hebben hier een elektrische oven die weliswaar beter af te stellen is, maar voor brood is een gasoven ‘beter’ omdat die vochtiger zijn. Dat lossen we dus op door een bak water onderin de oven te zetten. Ik heb een lekker stevige korst. Mooi. Ben natuurlijk wel benieuwd hoe-ie proeft maar dat komt morgenochtend wel.

IMG_9329

Ondertussen piept de zon tussen de wolken door. Het was hier vandaag zo goed als droog. En lekker stil. Geen vuurwerk geknal, geen mega bommen, gewoon rustig.

Zalig. Kerstfeest…

IMG_2916

7 gedachtes over “Eerste Kerstdag

  1. Al aan het ontbijt met het mooie brood?
    Vandaag een onstuimigere dag dan gisteren, was toen met de hond aan de Oosterschelde en had moeite me staande te houden. Nu ligt dat ook erg aan mij, ik sta niet zo stevig en loop vaak met stok.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s