Donkere maanden

Vinden wij de decembermaand al een donkere maand, wat te denken van die mensen die nog veel noordelijker wonen dan wij.

Ik ben een klein beetje Zweden-gek. Ik heb vier jaar Zweeds geleerd. Daar heb ik niet echt veel mee gedaan, temeer omdat ik het wel redelijk kan spreken, maar als er dan iets wordt terug gezegd, versta ik er geen snars van. Lezen lukt ook wel aardig, maar er is een groot verschil vind ik in het Zweeds goed onder de knie hebben in geschrift en met spraak. Mij is ook verteld dat er enorm veel dialecten zijn in Zweden, dus dat maakt het al niet gemakkelijk.

In het noorden van Zweden komt de zon gewoon een paar maanden niet op. Dan schemert het een paar uurtjes en is het gewoon donker om 14.00u in de middag.

In Jokkmokk is het de hele dag schemerig.

Schermafbeelding 2017-11-30 om 13.57.57.png

In Karesuando gewoon al bijna donker.

Schermafbeelding 2017-11-30 om 14.00.06.png

Natuurlijk ligt het ook aan de resolutie van de webcam hoe het overkomt (beelden via de site Webcams van Zweden).

Daar wordt je bij de gedachte al depressief van.

Ja? Ik denk namelijk van niet. Groot verschil tussen Nederland en het noorden van Zweden, dat daar al lekker veel sneeuw ligt. Dat maakt het in mijn beleving al een stuk romantischer en gezelliger. Wij zijn twee keer op vakantie geweest in Zweden – wel een stuk zuidelijker – tijdens de winter en het had iets magisch. Die sneeuw daar is ook anders dan hier. Droger. Fijner. Hier is het meteen één grote natte zeikboel. Daar gewoon wit. Winters. Mooi.

IMG_1891
2010

Lekker wandelen ook, in kniediepe sneeuw. Dat was nog niet gemakkelijk en vallen deed ik dan ook regelmatig.

Daar duwen ze uit de kluiten gewassen waxinelichtjes in de sneeuw. Dat ziet er dan zó gezellig uit! En overal zie je van die driehoekjes voor de ramen. Zo leuk! Ik heb ook nog ergens zo’n ding. Zal wel op zolder liggen. Moet ik even gaan opduikelen.

Het leek ons heerlijk om daar te wonen. Hebben daar zelfs over nagedacht. Maar het is best een grote stap. In een land gaan wonen waar je de taal niet machtig bent. En als je er gaat wonen en je hebt contact met anderen doordat je bijvoorbeeld nog jonge kinderen hebt en je de taal wel móet leren spreken, is het anders dan dat je gepensioneerd bent, ergens in de middle of nowhere gaat wonen dus nooit een kyckling ziet, dan wordt het best lastig.

Ik denk dat ik het daar best wel zou kunnen uithouden, ondanks de donkerte maar dankzij de sneeuw. Dan zou ik zo’n sta-slee kopen, oftewel een spark. Ideaal ook voor de ouderen hier trouwens. Moet er wel sneeuw liggen natuurlijk. Maar met een rollator met wielen of een scoot mobiel kom je er dan niet meer door, dus dit is dan een ideaal vervoermiddel.

IMG_8330

Maar wij hebben gekozen voor Oost-Vlaanderen. Trouwens ook niet te verstaan als ze onderling praten. Ik moet nog inburgeren. Ben ik net het West-Vloms machtig (je moet maar eens kijken op hoehel.be, dat is Google maar dan op z’n West-Vlaams), moet ik weer overschakelen naar het Oost-Vlaams. Ik zal altijd wel een vreemd eend in de bijt blijven, vrees ik.

Nu maar hopen op een lekker dik pak sneeuw daar. Dan doe ik gewoon net of het Zweden is.

2 gedachtes over “Donkere maanden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s