Jachtdag in Duitsland

Na drie dagen buitenland weer terug op stek. Wat is buitenland in mijn geval hé? België alvast niet. In feite is dat mijn tweede ‘moederland’ inmiddels. Nederland mijn geboorteland en moederland en België mijn tweede moeder. Zoiets.

Nee, ik was in Duitsland. Woensdagmorgen moest ik toch bijtijds uit de veren om op tijd bij een collega te zijn. De dag ervoor alles gepakt volgens de paklijst. Want als je op een jachtreis(je) gaat, moet je wel alles bij je hebben en niets vergeten. Dus werk ik met een lijst.

Mijn collega was namelijk uitgenodigd door één van onze leveranciers om samen met twee klanten deel te nemen aan de Drückjagd, oftewel drijfjacht. Deze leverancier heeft een eigen revier (jachtgebied) in Duitsland, vlakbij hun kantoor/fabriek. Ik ben daar in januari dit jaar ook al geweest. Ik mocht nu weer mee – dat is altijd maar afwachten natuurlijk – en zulke uitnodigingen laat je nooit voorbij gaan. Pakken wat je pakken kunt. Dus woensdag een uur rijden naar collega, dan met de twee klanten ruim vier uur rijden naar de plek van bestemming. Eerst een toertje door de fabriek en dan inchecken bij de jachthut. Inchecken is een groot woord, want het is er heel simpel en je krijgt gewoon een bed toegewezen. Ik sliep samen met één van onze (vrouwelijke) gasten op één behoorlijk ruime kamer.

Daarna naar een pizzeria in Wetzlar waar de rest van het jachtgezelschap al zat. Anderen sliepen in een plaatselijk hotel. Ik schat dat de groep in totaal uit ongeveer 60 man/vrouw bestond. Het werd niet echt heel laat die avond.

De volgende ochtend ging de wekker al om 06.15u. Ik had de avond ervoor gedoucht, dus ik hoefde enkel maar in mijn groen en oranje kleding te stappen. Ontbijten en dan na het ontbijt liep de tuin bij de jachthut langzaam vol met medejagers en met hondenmannen. Even Jagdschein (jachtbewijs) checken en daarna werden we in groepen gedeeld.

We hadden die dag twee drijfjachten. Een drijfjacht is een jacht waarbij de jagers op bepaalde (strategische) plekken worden uitgezet en het wild wat zich op het terrein bevindt, wordt middels honden en drijvers uit de dekking gejaagd. Wat overigens niet altijd lukt, want met name de wilde zwijnen (varkens in jagersjargon) blijven gewoon in hun ketel liggen (drukken zich) tot op het laatste moment of ze komen er gewoon niet uit.  Echt slimme – en gevaarlijke! – beesten.

Mijn eerste post was op een zogenaamde drijfjachtbok: dat is een soort verhoogd platform. Dan kan je alles iets beter overzien plus dat je dan ook niet het risico loopt te worden aangevallen door een varken.

De varkens waren vrij – zoals dat heet – behalve de führende Bagge, oftewel het nog zogende vrouwtjeszwijn die je in feite zou kunnen herkennen aan de hangende buik met tepels. Ook meestal het eerste zwijn wat uit de dekking komt. Daarnaast waren de reeën vrij, behalve de bokken die hun gewei al hebben geworpen en dus enkel te herkennen zijn aan de ‘spiegel’ (de witte vlek op de kont die verschillen tussen geiten en bokken) en natuurlijk het ‘penseel’ oftewel het geslachtsdeel, als je die al kunt zien. Is bijvoorbeeld bij een damhert heel duidelijk te zien, maar bij een ree niet.

Ook vrij waren de wasberen en de vossen.

Mijn eerste aanzit was in het bos met zo’n 50 meter rechts van mij de volgende, daarnaast weer een ander en zo verder. Ik had een vrij ruim schootsveld. Dan installeer je je en ga je zitten wachten. Op het moment dat ik mij installeerde, zag ik in de verte al twee reeën ‘afspringen’ (wegrennen). Toen het drijven begon kwamen diezelfde twee weer onze kant op. Maar omdat de bokken niet vrij waren en je pas kunt zien of het een bok is als ze dichtbij zijn óf hun kont laten zien, schiet ik niet tenzij 100% zeker. En het ree wat op mij afkwam was een bok. Ik was dan ook erg verbaasd toen ik rechts naast mij een schot hoorde en mijn collega jager (een Oostenrijker) ‘mijn’ bok schoot. Die viel op zeg maar 11 uur – dus links vóór – spartelend neer. Eikel!

Ik heb enkel maar reeën gezien de eerste zit en volgens mij enkel maar bokken. Die Oostenrijker zat er niet mee. Op een gegeven moment zag ik twee jagers verder, dus op ongeveer 150/200 meter rechts van mij een treintje varkens rennen. Indrukwekkend, ook van zo’n afstand. Voor mij véél te ver, maar ook hier schoot mijn rechterbuurman gewoon in feite dus in het schootsveld van zijn rechter buurman. Hij schoot in totaal vier beesten: twee varkens en twee reeën (waarvan één bok dus). Ik was nog zo goed om zijn bok uit het veld te trekken wat nog niet zo’n simpele klus was. Gelukkig had ik een ‘sling’ mee (een touw met een haak eraan).

Dan weer terug naar de jachthut waar een stevige goulash- en één of andere aardappelkaassoep klaar stond. Ondertussen werden de ‘stukken’ ontweid (dat hoefden we niet zelf te doen), schoon gespoeld en in de koeling gehangen.

IMG_8214

Dan tegen enen weer op weg en ik kreeg weer een andere plek op een heel ander stuk. Het zou ’s middags veel spectaculairder worden, was ’s morgens gezegd omdat al het zwartwild door de drijfjacht ’s morgens naar deze hoek zou zijn gedreven. Om een lang verhaal kort te maken: ik heb slechts één hoogvluchtige bok gezien. Was dus een beetje langweilig. Ik zat ook vlakbij de busjes waar de honden waren uitgeladen (op zo’n 200 meter) dus ik had er al weinig vertrouwen in. Maar je weet het nooit met een drijfjacht. Dus ik heb daar tweeënhalf uur zitten zitten. Op zich is dat geen straf. Lekker buiten, heerlijk in het bos, af en toe een hond voorbij zien (en horen!) komen. En om vier uur was het gedaan.

Deze laatste drift waren er twee reeën en vier varkens geoogst. Terug bij de jachthut werd het tableau in gereedheid gebracht: een groot bed met dennentakken, met op iedere hoek een fakkel en op de dennentakken de oogst van de laatste drift. De rest hing in de koeling.

IMG_8230

Dan gaan we er allemaal omheen staan. Er zijn jachthoornblazers die dan aanblazen, de jachtheer dankt iedereen en deelt de breuken uit. Een breuk krijg je, als je een stuk hebt geschoten. Ik kan daar wel alles over vertellen, maar het hier lezen scheelt een hoop typewerk.

Onze twee gasten hadden allebei een zwijn geschoten, waarvan voor één van de gasten zijn eerste grofwild ooit. Hij had nog maar net zijn jachtakte. Ik weet hoe dat voelt. Voor mij alweer twee jaar geleden, maar dat vergeet je nooit. Dus dat was natuurlijk super voor ze.

Dan wordt het wild ‘dood geblazen’ zoals dat heet. Hier kan je daar iets meer over lezen. Ik ken de melodieën niet uit mijn hoofd, maar voor ieder dier is weer een andere melodie. Een mooie traditie.

Na het doodblazen was het ‘Schüsseltreiben’. Schoteldrijven, exact vertaald. Wat zoveel betekent als: nássen!!! Een heerlijk buffet op z’n Duits. Het was nog vroeg (tegen vijven) en tegen acht uur begonnen de eerste tekenen van licht dronkenschap bij sommige gasten. Tijdens de jacht is drank echt een no-go, maar erna….. oei oei oei.

IMG_8218

Die Oostenrijker, met z’n vijf stukken, ging al snel weer weg. Doei, de groeten, tot de volgende keer. Hij nam niets mee. Ik begrijp dat niet. Ik heb toen heel brutaal gevraagd aan de Förstambt (boswachter) of het misschien mogelijk was dat ik een ree mee mocht nemen. En dat mocht. Dus heb ik een mooie geit uitgekozen. Onze twee gasten namen zelf ook hun zwijntjes mee. Eén behoorlijk forse overloper en een klein frislingetje. Dat beloofde een volle auto te worden. Gelukkig waren we met twee auto’s….

Op een paar drankbroeders na, was de jachthut tegen een uur of tien weer leeg. Ik ben zo rond die tijd mijn mandje in gekropen. De volgende morgen bijtijds op, bijtijds ontbeten, alle beesten in de auto, alle bagage in de auto en tegen 09.00u op weg auf der Autobahn nach Hause. Even een korte tussenstop en langs een beenhouwer om het varken van de mannelijke gast af te leveren (hij liet ‘m versnijden) en dan naar het rendez vous punt waar Jan op mij stond te wachten.

Het was weer een fijne paar dagen buiten. Dat er maar snel weer eentje mag komen….

 

3 gedachtes over “Jachtdag in Duitsland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s