Eén ei is geen ei

Gisterenavond hadden wij een ei-workshop. Big Green Egg. Het Grote Groen Ei. In de wandelgangen: ei. Wij hebben onze ei al enige maanden en wordt volop gebruikt. Ok, de laatste weken niet, maar dat kon even niet anders.

Van de leverancier waar we ons ei hebben gekocht, kregen we een workshop erbij en gisterenavond was het dan zover.

IMG_8169

We moesten ons eerst door de files naar Delft heen worstelen, maar we waren goed op tijd vertrokken wetende dat daar altijd, iedere avond een file staat. Het workshop groepje was vrij klein: we waren maar met zeven en dat bleek een bijzonder klein groepje te zijn, want over het algemeen zijn er veel meer. Maar we waren wel het leukste groepje! Hahaha (dat hebben we er zelf van gemaakt).

We mochten zelf de gerechtjes maken. We krijgen de recepten nog per mail gestuurd, dus moet het even uit mijn hoofd doen nu. We kregen in ieder geval een lekkere warme knolselderijsoep als voorafje. Erg lekker.

Daarna werd er voorgedaan hoe je het ei moet aansteken, en waar je op moet letten bij het aansteken. Bijvoorbeeld als je de ‘plateholder’ gebruikt (een insert die je erin zet als je indirect wilt grillen) dat je maar één aanmaakblokje in het midden plaatst zodat de warmte zich naar buiten gaat uitbreiden. Voor het ei moet je wel speciaal houtskool gebruiken, want die kleine flutkooltjes die je bij het benzinestation of in de supermarkt koopt, zijn niets waard. Zij gebruikten Nigeriaans hardhout. Klinkt niet echt duurzaam, moet ik eerlijk zeggen en als ik dit artikel moet geloven is het ronduit schandalig.

Gatver. Je weet het tegenwoordig toch allemaal niet meer! Niks is meer goed of het deugd niet. Wij gebruiken hout uit de USA (tenminste, dat staat op de zak) maar echt koosjer is het niet natuurlijk.

Maar goed. Na de uitleg mochten we aan het werk. Onder andere vlees schoonmaken (nekvlees van het Iberico varken) en de bijgerechtjes. Een heerlijke combi van geroosterd roggebrood met cranberryboter besmeerd en daarop het gegrilde nekvlees. Dat verzin je toch niet. Ik ken roggebrood enkel met katenspek. Bij de snert.

IMG_8170
Jan maakt tapenade en ik maak het nekvlees ‘schoon’

We hebben ook saté gemaakt van procureur wat kort gemarineerd was in een simpel ketjapsausje, maar erg lekker. De ribeye was super. Eerst zacht gegaard op het ene ei met een wat lagere temperatuur tot een kerntemperatuur van max 42 graden, dan afgegrild op een ander ei die hoger brandde (zie je wel, je moet er tóch twee hebben…) zodat er een krokant korstje ontstaat. Super lekker. Dat met gewokte spitskool met kerrie en room én in fijngesneden chorizo en sjalot gestoofde kidneybonen…. echt lekker. En alles op het ei klaargemaakt.

IMG_8171
Ribeye

Dus wat willen wij nog hebben: zo’n gietijzer ‘Dutch Oven’ (wat eigenlijk niet een echte Dutch Oven is) en een gietijzeren taartvorm, want het toetje was bladerdeeg gevuld met banketbakkersroom en een mengsel van eigeel met kaneel en nog iets (dat lees ik later wel) en dat bedekken met in witte wijn en steranijs gestoofde peertjes…. echt mjammie. En ik hou niet eens zo erg van peren, zeker niet als toetje. Maar dit was erg lekker.

 

Wel erg veel vlees zo voor een doordeweekse donderdag…Goed voor een onrustige nacht, veel scheetjes en vette drollen.

Toen ik vanmorgen op de weegschaal stond woog ik 76 kilo. Ik heb er dus een kilo aangevreten gisterenavond..

Een gedachte over “Eén ei is geen ei

  1. Mijn ouders aten stroop op het roggebrood bij de snert, de zoete combi is mij dus bekend en vind het lekker.
    Wat wel vies was: rijst in melk gekookt met bruine suiker en dan dat eten bij gebakken vis. Brrrr

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s