Gashaard

Zit ik hier zomaar op een zaterdag – mijn verjaardag, ja de elfde van de elfde – een blog te schrijven, terwijl ik dat normaal gesproken zelden doe op zaterdag. Niet omdat ik dat niet wil, maar meer omdat ik daar normaal gesproken de tijd niet voor heb. Net zoals in de Skoda reclame: zaterdag, drukke dag.

Ik heb uitzicht op de hal terwijl er twee Polen zich druk maken om de trap die ze nog moeten dicht maken. Spreken natuurlijk weer geen woord Engels of Duits. En ik wou dat ik met ze kon communiceren, maar Pools schijnt naast Chinees een enorm moeilijke taal te zijn om te leren.

Donderdagavond zijn we via de Ikea in Haarlem, waar we vier bovenkasten voor de keuken en een hoeklamp hebben gekocht, en waar Jan skötbollar (die kleine gehaktballetjes, uitspreken als chutbullar, waarbij die g in feite een kruising is tussen een g en een s) en ik zalm heb gegeten, richting België gereden. Het was natuurlijk best druk dus zaten we in twee files achter elkaar en waren ‘pas’ om half tien in WO. Nog even een bak thee gezet, de auto uitgeladen, want die zat stampvol en dan naar ons bedje.

Vrijdag ging onze wekker om 07.00u. Nu is het ook zo dat ik de laatste tijd, eigenlijk sinds de ‘gewone’ tijd weer is ingevoerd, al erg vroeg wakker wordt en ik daar niet eens echt last van heb terwijl ik vroeger, toen ik nog jong was 😉 , dan altijd hoofdpijn had en niet goed kon nadenken. Dus had ik altijd een beetje die druk van ‘ik moet goed slapen!’ wat dan natuurlijk een averechts effect had. Nu ik er minder last van heb, slaap ik wat beter, hoewel dat beter tamelijk subjectief is. Ik word nu geplaagd door lichte opvliegers ’s nachts (ondanks de DIM capsules, tip van Klief) die vooraf gaan door van die adrenaline stootjes. Ook heel vervelend trouwens.

Vrijdag namelijk zou de gashaard worden geïnstalleerd. Een droomwens van mij. Nou ja, eigenlijk is een open haard met zo’n grote schouw mijn droomhaard, maar je kunt niet alles hebben en af toe moet je je wensen bijstellen. Het is al heel wat dat je een wens überhaupt kunt verwezenlijken.

De installateurs moesten helemaal uit Limburg komen, dus die waren om 06.00u die ochtend vertrokken. Ze waren keurig op tijd bij ons, super vriendelijke gasten die ons alles duidelijk hebben uitgelegd, alles keurig afdekten en gewoon bijzonder efficiënt hebben gewerkt. Ze wilden niet eens koffie. ‘Nee, we gaan direct aan het werk.’ Ze waren dan ook na twee uur werken weer weg. Ik heb dan maar even een zeer positieve review gegeven op hun website.

We hebben dan nu ‘eindelijk’ een haard. Maar we kunnen ‘m nog niet aandoen. Eerst moet de lijm drogen en zo. Bovendien moeten we de eerste tijd dan ook nog heel vaak de raampjes schoonmaken omdat de haard moet ‘inbranden’. Afijn, een hele uitleg. Is voor een volgend weekend denk ik.

IMG_8117

Vrijdag zouden ze ook nog komen om nieuwe shell kraantjes te zetten in de keuken, want die waren ze ‘vergeten’ te installeren. Jan heeft bij het installeren van de keuken zelf die kraantje dan maar geïnstalleerd, maar hij is geen loodgieter en wil toch graag dat dit professioneel gebeurt. Bellen ze doodleuk op dat ze niet komen. Ik zou uit mijn vel zijn gesprongen, maar Jan ‘accepteert’ het met een zucht (typisch Belgisch denk ik) en zegt: ‘Wat heeft het voor nut om je kwaad te maken. Als ik me kwaad maak, gooien ze de haak erop en ben ik geen steek verder.’ Daar zit wat in, maar ik kan mij niet voorstellen dat ne ‘Ollander het had geaccepteerd. Daarom hebben wij waarschijnlijk een ‘dikke nek’ en worden we arrogant gevonden.

Dan maar een afspraak gemaakt met een keukenwinkel hier in de buurt omdat we nog een schiereiland moeten. De keuken is nog niet af.

Gelijk boodschappen gedaan en na terugkomst begonnen met het in elkaar zetten van de Ikea bovenkastjes en deze nog opgehangen. Ik heb ’s avonds nasi gemaakt en was blij blij dat ik even kon zitten. Mijn voeten deden zeer van de hele staan en bezig zijn.

Vandaag, zaterdag, weer vroeg op, want de ‘plakkers’ (Vlaams voor stukadoors?) zouden tussen 07.00 en 08.00u komen om de gaten naast de trap dicht te komen maken en om alle nog aanwezige gaatjes en oneffenheden op te vullen. Dus er weer vroeg uit. Ze waren er dus pas om 08.15u. Twee Polen die never nooit de schoonheidswedstrijd zouden winnen. Als ze maar goed werken en het mooi afwerken. We’ll wait and see. We hebben ze (helaas) de hele dag over de vloer….

Jan is verder gegaan met de keukenkastjes. Er ontbreekt nog één deurtje. Die hadden ze niet meer. Dus die moeten we een keertje ergens nog gaan halen. En we moeten nog greepjes hebben. Voorlopig kunnen we weer een paar dozen leeg maken, een doos maken voor Jan om mee te nemen naar Den Helder en een doos maken voor de kringloop.

IMG_8134
Jan moest even net doen of-ie aan het koken was….

 

 

7 gedachtes over “Gashaard

  1. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Zelfde dat als onze jongste 🙂
    Je huis wordt prachtig. Heb een Poolse schoonzus, ik weet dat Kocham cie betekent ik hou van. Maar daar heb je ook weinig aan bij de Poolse klusjesmannen. Ze praten heel ‘omslachtig’ Nog meer dan Duitsers. Ze omschrijven heel veel. Sterkte met alle klusperikelen!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s