Een papieren (!) boek

Ik heb gisteren iets bijzonders gedaan. Ik heb een gewoon, papieren boek besteld. Een thriller. En dat ondanks dat ik een e-book heb (ik heb een BE-Book, niet meer leverbaar) en een iPad. Maar aan alletwee kleven naast de vele voordelen ook nadelen. En aangezien ik graag van alles enkel alleen maar de nadelen zie 😉 , licht ik dit even toe.

IMG_8093

Het nadeel van een e-book vind ik dat je deze met moeite kunt lezen als het donker is (een normaal boek natuurlijk ook, duh). Dan moet je echt bijschijnen. Is tevens een voordeel, want een e-book verbruikt heel weinig stroom. Nog een nadeel vind ik dat je niet kunt bladeren, of snel even vooruit of achteruit. Dat vergt wat handelingen. Althans, bij die van mij. Een groot voordeel van een e-book is natuurlijk dat als je op vakantie gaat enkel dat dunne, lichte tabletje mee hoeft te nemen en dat je er wel duizend boeken op kunt zetten. Alsof je die dan ook allemaal leest. En het leest prettig op je strandbedje in de zon.

Naast mijn e-book gebruik ik ook mijn iPad Mini. Als het even kan heb ik dezelfde boeken op beide ‘devices’ (sorry, duur woord…), maar dan zijn de boeken….. eh…..sssst……illegaal. Want ’s avonds leest het prettiger met een iPad. Overdag is een iPad hopeloos: dan zie je alleen de reflectie van jezelf. Een iPad bladert wat makkelijker en je raakt er wat minder makkelijk de weg kwijt. Een iPad daarentegen verbruikt wel veel stroom.

Een e-book (of e-reader) en iPad zijn ook best duur. Daarbij zijn de digitale boeken zelf ook niet goedkoop en zijn lastiger te delen. Dus bij het voorbeeld hierboven, dat ik een paperback koop van 10 euro, wat ik dan nog aan duizend andere mensen kan laten lezen, ben ik vele malen goedkoper uit.  En kan ik heen en weer bladeren, er ezelsoren in vouwen of boekenleggers in leggen zoveel ik wil.

Dus een ouderwets boek. In de hoop dat ik nu ’s avonds wat vaker mijn boek pak in plaats van voor die stomme TV blijf hangen. Gisterenavond is dat alvast niet gelukt. Toen heb ik de rest van de film Dawn Of The Planet Of The Apes gezien. Jeugdsentiment. Vroeger, toen dit nog een serie was, keken we daar altijd naar. Samen met mijn vader. Of we moesten snel eten óf we aten met het bord op schoot. Zeer tot grote droevenis en frustratie van mijn moeder. Ik praat over 1974…

Af en toe denk ik nog wel eens aan mijn vader. Het is jammer dat hij de laatste jaren zo somber en nors was. Achteraf begrijp ik dat wel. Het is moeilijk om vrolijk en optimistisch te blijven als je lijf het laat afweten. Maar vroeger, toen ik nog thuis woonde, hebben we heel wat beleefd met mijn vader. Saai was het nooit. Wat dat aan gaat, gaat dát leven gewoon door.

 

4 gedachtes over “Een papieren (!) boek

  1. Ik heb nog nooit op een e-reader gelezen, ben het eigenlijk ook niet van plan. Op reis naar Frankrijk kan ik wel boeken meenemen en nu op IJSsand kom ik er toch niet aantoe. Had in alle guesthouses prima internet.
    Kringloopboeken koop ik wel graag. En ik ga de papieren Ken Follet deel 3 van de Pilaren vd Hemel kopen, daar kijk ik naaruit.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s