Tuinplannen – 2

De tuin in WO baart mij zorgen. Het is zulke mega vette kleigrond, dat ik niet weet hoe ik dit ooit tot een mooie tuin zal gaan omtoveren. Er is geen doorkomen aan met dat natte weer. Vooral van het stuk rondom het tuinhuis krijg ik buikpijn.

IMG_7973
De mannen van Gras & Groen bezig…

Zelfs nu, nu het is gefreest, of zelfs juist daarom, vraag ik mij af of ik niet beter had kunnen wachten met het helemaal te laten frezen en er dan een kuub of drie meer goede tuinaarde eventueel vermengd met zand nog door te laten mengen. Afijn, ik kan dat altijd nog (laten) doen natuurlijk.

Ik heb alle kartonnen dozen die ik had zoveel mogelijk op de kale tuingrond gelegd. Ik had er niet genoeg. Bij gebrek aan stro heb ik het karton verzwaard met wat resten terrastegels. Ondanks dat, waren er toch een aantal ‘weg’gewaaid zaterdag, toen het zo hard waaide. Tijd om er een dikke laag stro over te leggen. Dit is ‘besteld’ en wordt geloof ik vrijdag bezorgd. Gewoon door een boer om de hoek. Die dumpt het dan over dat hoge hek wat je op de foto hierboven ziet, en dan is het voor ons wat makkelijker om het stro te verspreiden over de grond.

Misschien moet ik dan beter wachten tot in het voorjaar om verder te gaan. Het stro moet vergaan en daardoor verbetert de structuur van de grond en het onkruid krijgt geen kans om te groeien. Maar de grond achter het tuinhuis moet worden opgehoogd. Er zit een behoorlijke kuil in. Of ik moet een creatief idee krijgen om die kuil een kuil te laten en er bijvoorbeeld zo’n moestuinbox op te zetten.

99856a60ad34450868193d44425fd65f4c8f1906-mm-bak-illustratie2x
Foto: Makkelijke Moestuin punt nl

Een vijver kan ook nog, maar daar zie je dan helemaal niets van.

Direct aan het tuinhuis, aan de achterkant daarvan, willen we een kas. Die moet groot genoeg zijn om de Aloë Vera’s die ik in pot heb in te kunnen zetten om te overwinteren. Ik vrees dat dat deze winter nog niet gaat lukken.

Misschien als er nog tuinliefhebbers zijn die meelezen en mij wat tips kunnen geven. Ik overweeg toch ook nog om professionele hulp in te schakelen. Niet zozeer om te ontwerpen, maar toch wel om de zware taken te doen, zoals dus de grond bewerken.

Vastomlijnde plannen zijn er gelukkig ook nog: er komt een schutting tussen ons en de buren rechts over negen meter lengte. Ik hoef niet dagdagelijks getuige te zijn van hun dierentuinperikelen (drie kippen, één haan, zestien konijnen, twee keffertjes, één keffer en één kat….) en strontbak, dus dat willen we uit het oog. Maar ik vrees dat die buren aan hun financiële plafond zitten – als ik dat zo aanhoor – dus zou het uit onze buidel moeten komen. We hebben nog even. Het speelt pas echt als het weer mooi weer wordt.

En tussen het nog te koop staande stuk bouwgrond links van ons en onze oprit gaan wij een zogenaamde wilgenmatschutting plaatsen. Dat is niet zo’n dichte schutting, maar het neemt wel de inkijk weg en oogt wat natuurlijker dan zo’n dichte saaie schutting.

Het lage hekdeel wat je op de bovenste foto links  ziet, is in feite bestemd om daar een garage te zetten. Maar wij willen geen garage en gaan daar een overkapping plaatsen. Die maken we dan van zwart gebeitste horizontaal deels over elkaar geplaatste houtdelen. Daar kan je dan lekker onder zitten. Zeker in de zomer als de zon daar dan mooi in schijnt ’s avonds. BGE erbij en genieten maar.

Overkapping-met-berging

Zoiets als hierboven maar dan wat minder diep, metertje of twee hooguit.

Gelukkig heb ik een energieke en sterke vent, want ik heb wel gemerkt dat het behoorlijk inspannend en vermoeiend is om in een kale, beginnende tuin bezig te zijn. Ik zag het gewoon echt zo somber in met al dat onkruid. Dat is nu wel omgefreesd en misschien beter onder controle te houden nu – zeker als er straks een laag stro over ligt – maar het is nu die vette klei waar ik zo over prakkiseer.

Afijn. Genoeg gepiekerd. Geduld is een schone zaak…

3 gedachtes over “Tuinplannen – 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s