Expatwoning

Gezien onze toch wel bijzondere situatie, praten wij redelijk veel over wat te doen met mijn woning te zijner tijd. Als Jan uitgeDenHeldert is, en hij terug gaat naar België, is het de bedoeling dat ik emigreer naar België. Dat is – waar ik nu vanuit ga – over vijf jaar. Dan ben ik 62. Mooie leeftijd om te stoppen met werken.

Vervelend natuurlijk dat ik dan nog lang geen AOW krijg (ouderdomspensioen van de staat) en ook geen pensioenuitkering (pensioen wat je zelf opbouwt, komt dus bovenop de AOW). Voor dat laatste kan ik wel kiezen: ik kan tegen de verzekeringsmaatschappij zeggen: keer maar uit vanaf 62, maar dan is het bedrag natuurlijk wel lager dan als ik gewoon wacht tot mijn pensioengerechtigde leeftijd (die overigens per 1 januari 2018 naar 68 gaat). Ik bouw in die jaren dat ik niet werk weliswaar geen pensioen meer op, is dan premievrij, maar ik pak wel vijf jaar rente en stel de uitbetaling uit.

Ik verhuis dan naar België en kan dan twee dingen doen met mijn huis:

 • ik verkoop mijn woning
 • ik verhuur mijn woning

Als we samen zijn praten wij best veel over optie 2. Ik woon in een omgeving waar het stikt van de grote bedrijven en dus veel expats. Ik heb een perfecte expatwoning: één slaapkamer, kleine tuin (die straks toch onderhoudsvrij wordt) en vlak bij – wát zeg ik – tegenover een winkelcentrum ligt, op loopafstand van het Zuidtangent, Schiphol, noem maar op. Toplocatie dus.

Voordeel van het (tijdelijk) verhuren van mijn woning, is dat ik de pensioenloze jaren kan overbruggen met inkomen uit de woning. Tegen de tijd dat mijn pensioen tot uitbetaling komt, kan ik de woning verkopen. Of niet. Ik heb geen idee. Ik heb ook geen idee wat mij dat financieel kan opleveren.

Het is natuurlijk een mooie belegging alleen voor wie zou ik dat moeten doen is de vraag. Wij hebben geen kinderen, dus in principe kunnen wij al ons geld verbrassen. Tenzij ik de noodzaak voel om dat aan één van mijn familieleden zou willen nalaten. Dan heb ik enkel een neef en een nicht. Het liefst wil ik er natuurlijk zelf lekker van profiteren.

Maar tegen die tijd zullen wij ons er eens in gaan verdiepen. Ik heb ondertussen al wel een adres gevonden van een bedrijf wat daar in is gespecialiseerd: Interhouse. Dat moet ik wel even onthouden.

Ik kan natuurlijk mijn woning verkopen en dan heb ik direct een aardig zakcentje in the pocket. Daar kunnen we dan de hypotheek op de woning in WO direct mee halveren of we kunnen een mooie reis maken of we investeren in de woning. Laat ik het zo zeggen: het is niet zo dat ik dan niet weet wat ik ermee moet doen. En bovendien profiteer je er dan ook direct van.

Als ik mijn huis verkoop, heb ik daar verder geen kosten meer aan. Als ik het verhuur loopt mijn hypotheek (deel aflossingsvrij) nog wel gewoon door, hoewel die kosten te verwaarlozen zijn.

Dus het zijn allemaal overwegingen en overpeinzingen die tegen de tijd wel aan de orde komen. Voorlopig maar even gewoon doorwerken, eten en slapen.

 

 

4 gedachtes over “Expatwoning

 1. Je maakt dezelfde fout die Henk Krol eens maakte, het is AOW geen WAO. Laatste heet tegenwoordig WIA en is bij arbeidsongeschiktheid.
  Het is een beetje een luxeprobleem wat je hebt. Ook afhankelijk van de ontwikkeling op de woningmarkt.
  Bij verhuur heb je wel maandelijkse inkomsten maar het blijft een verantwoordelijkheid die Jan dan weer moet afhandelen als jij er niet meer bent.

  Success met jullie “problemen”

  Liked by 1 persoon

 2. Ik woon op zo’n zelfde toplocatie, dichtbij Schiphol in 020. Dus ik ken het.

  Dan wil ik je meegeven dat de kleine woningen in deze regio nu het hardst in waarde aan het stijgen zijn. Zo lang dat zo is, heb je kapitaal voordeel bij het houden van de woning en op een later punt verkopen. Ook stijgen de huren nog, dus kan je ondertussen een behoorlijke huur vragen, waarvan je het gros maandelijks kan gebruiken, als pensioen dus.

  Als het ophoudt met zo heftig te stijgen, is verkopen een beter plan. Geen blok aan je been, en je hebt gelijk duidelijkheid over je financiën. Dan kan je een plan opstellen voor je verdere pensioen jaren.

  Maar wát je ook doet, die verre reis zit er wel in.

  Veel succes!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s