Tuinplannen

Ik heb het al vaker genoemd: ik kijk heel graag naar Gardener’s World op BBC Two op de zondagmorgen. Wel vroeg opstaan, want het begint al om 08.00u. Het programma daarvoor – Great British Garden Revival – is ook leuk om naar te kijken en geeft je zo af en toe goede ideeën. Net als Eigen Huis & Tuin en Rob’s Grote Tuinverbouwing.

Ik ben dan ook druk bezig om al die ideeën te filteren. Ik moet al die ideeën wel ergens gaan opschrijven natuurlijk, anders weet ik het straks niet meer. De enige plek waar ik dat goed kan doen is op deze blog. Wel goed taggen natuurlijk, anders kan ik het niet meer terug vinden.

Van de beekloop had ik al meteen wat schetsen gemaakt. Op het internet heb ik nog steeds niet het ideale ontwerpprogramma – liefst gratis natuurlijk – gevonden. Tekenen gaat mij dan nog wel het beste af. Af en toe schrijf ik dan nog ergens de naam op van een plant die ik eventueel in de tuin wil gaan zetten. Dat staat echt overal en nergens. Om nou nóg een aantekenboek in m’n tas te stoppen, gaat me wat te ver. Ik gebruik ook mijn dagboek om dat soort aantekeningen in te maken of de schetsjes in te bewaren.

Omdat mijn ontwerp niet echt heel vast staat, is mijn plan om eerst een groot deel in te zaaien met graszaad. Dat kunnen we dan later altijd bijwerken. Dat gras moet geen mooi strak gazon worden, maar is in eerste instantie meer opvulling dan wat het uiteindelijk moet worden. Of liever: hoe wij het zouden willen dat het wordt.

Ik ben blij dat ik in een tijdperk leef, waar je veel op internet kunt opzoeken. Voor het bewerken van de grond om gras te zaaien kan ik HIER terecht. In de tweede week van oktober wordt ons terras aangelegd en hopelijk kunnen we dan nog de tijd vinden om de grove lijnen van het gazon uit te zetten en het gras te zaaien. Er zijn veel voordelen om dat in het najaar te doen en bovendien hebben we dan misschien volgend voorjaar al een groene tuin.

Als ik een type tuin wil nastreven zoals ik deze op TV heb gezien – dus een beetje exotisch – wil ik ook graag wat exotisch ogende planten erin. Zoals bijvoorbeeld:

Trachycarpus Wagnerianus oftewel dwergpalm. Zeer winterhard.

Canna ‘Phasion’ en de ‘Ensete Ventricosum Maurellii’

Ik kan natuurlijk wel heel veel willen, maar het moet wel geschikt zijn voor de tuin. Volgens Gardener’s World wel omdat het met name ging over kleigrond. En dikke vette klei dat hebben we straks. Zaak is om deze vette klei wat beweegbaarder en wat waterdoorlaatbaarder te maken dan het nu is. Zaak is om er veel organisch materiaal over te strooien zoals mulch: bruin, organisch materiaal wat de regenwormen de grond in trekken en zo de klei uit elkaar laat vallen. Gewoon een flinke zak afgevallen bladeren erover dus.

In de buurt van ons huis staan grote populieren dus misschien moeten we daar maar wat blad gaan verzamelen.

 

Een gedachte over “Tuinplannen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s