Schooltag

Op de site van Ilse Zwart, zag ik leuke SCHOOLTAG. Omdat het buiten toch baggerweer is, ik daardoor niet echt heel lekker in mijn vel zit en anders alleen maar mopperberichten plaats, even terug in de tijd met deze schooltag.

Hoe oud ben je en zit je nog op school?

Foute vraag. De vraag hoort te zijn: hoe jong ben je en zit je nog op school? Als ik begin bij het laatste deel van de vraag kan ik daar heel fylosofisch op antwoorden door te zeggen dat je elke dag nog op school zit, de school van het leven. Iedere dag leer je weer bij, of eigenlijk: iedere dag hoor je weer wat bij te leren. De vraag is natuurlijk of je uit datgene wat je leert ook lering trekt. 

Afijn. Genoeg diepgang. Ik ben van november 1960 (schorpioen ascedant leeuw, hoewel ik niet meer zo into astrologie ben) dus reken zelf maar uit hoe jong ik ben.

Welke niveaus heb je gedaan?

Kleuterschool (duh), lagere school, dan twee jaar brugklas, dan de HAVO waar ik in klas 4 ben blijven zitten, daarna een jaar Schoevers, dus MHBO.

schoolfoto 6e klas
6e klas lagere school. Ik ben de 3e van links, bovenste rij

 

Vond je school leuk?

Volgens mij niet. Wie wel? Het tweede jaar Havo 4 was wel leuk omdat we met een clubje zijn blijven zitten (Ingrid, Peter, Lute, en nog eentje) en we best hecht waren. Veel leuke dingen gedaan en leren was een makkie zo’n tweede jaar natuurlijk. Maar ik had altijd erg veel huiswerk, veel leeswerk omdat ik alle talen had en vooral op Schoevers echt vier uur per dag (!) huiswerk.

Wat vond je het leukste vak op school?

Biologie. Met stip. Helaas heb ik dat laten vallen toen ik mijn vakkenpakket moest kiezen. Ik ben de talenkant op gegaan omdat toen al werd gezegd dat daar goed geld in te verdienen was. Ik vind biologie en alles wat met wetenschap en natuur te maken heeft nog steeds enorm boeiend. Na biologie was het Frans, maar daar heb ik behoorlijk de pet naar gegooid. Dat kwam omdat ik vond dat ik beter Frans kon spreken dan de lerares.

Wat vond je het stomste vak op school?

Geschiedenis. Waarom dingen leren die allang zijn gebeurd? Nu denk ik daar volkomen anders over. Alles wat nu is, vind zijn oorsprong in wat in het verleden is gebeurd. Enorm boeiend en interessant. Had ik maar wat beter opgelet. Gelukkig is daar het www tegenwoordig.

Hoe laat stond je op om naar school te gaan?

Dat weet ik niet meer. Naar gelang het tijdstip dat je er moest zijn. Ik weet dat ik op vrijdags altijd om 08.00u op school moest zijn. Dat was het eerste uur. Best vroeg. Ik denk dat ik doorgaans om een uur of half acht op stond.

Hoe ging je naar school: met de fiets, met de bus, etc.?

Eerst lopend (lagere school) van de ene wijk naar de andere. Kwartier lopen denk ik. Later op de fiets. Ook hele lange afstanden en toen ik op Schoevers zat iedere dag met de bus naar Amsterdam.

Wat voor schooltas gebruikte je?

Dat varieerde van gemacrameede tas, via een pukkel (ja, wie weet nog wat dát is??), naar een leren schooltas, een koffertje of schoudertas. Ik had iedere keer wat anders.

Welke beautyproducten zaten altijd in jouw schooltas?

Geen enkele. Ik begon mij pas op te maken toen ik bij een parfumerie ging werken en toen was ik 18 denk ik. Daarvoor boeide me dat absoluut niet (niet dat ik ze nu wél heb, want het boeit me nog steeds niet….).

Wat voor agenda had je vroeger?

Ryam schoolagenda, popagenda, weet ik veel. Op het laastst gewoon een saaie lerarenagenda zonder plaatjes. Ik pimpte zelf mijn agenda’s wel. Heb ze dan ook nog allemaal bewaard!

Wat is jouw grootste schoolblooper?

Ik was toentertijd (5e klas HAVO) gek van een jongen (waar ik later mee ben gaan samenwonen) en in het begin van dat schooljaar hingen de klassenlijsten uit. Toen ik zag dat hij in mijn klas zat, was ik zo blij dat ik dat vrij hard verkondigde. Terwijl hij pal achter mij stond…. Ik kon wel door de grond zakken toen. Maar alles was goed gekomen. Of toch niet….? 😛

Wat deed je als de les saai was?

Ik was niet zo’n ontzettende dondersteen en lette eigenlijk best wel op in de lessen. Maar wat ik deed als het saai was? Dat weet ik niet meer. Waarschijnlijk dagdromen.

Vertel een leuk verhaaltje over iets wat je mee hebt gemaakt op school.

Ik heb zoveel verhaaltjes. Maar om er maar eentje uit te pikken: toen ik wist dat ik ging verhuizen van Dordrecht naar Lelystad, heb ik het in de les Nederlands bij een lerares met een hazenlip (ja, sorry hoor….) wel érg bont gemaakt. Zo bont, dat ik de volgende dag voor straf terug moest komen. Maar helaas, ze heeft mij nooit meer gezien want de dag erna verhuisde ik. Gnagna….

Wat ben je geworden nadat je school hebt afgemaakt?

Een grote meid. Ik ben geworden waar ik voor heb geleerd. Dat schijnt nogal zeldzaam te zijn. Na mijn opleiding Directie-Secretaresse ben ik in 1980 als secretaresse begonnen bij een bedrijf in Almere. Daarna dat vak fulltime blijven doen en nu ben ik Office Manager en PA (Personal Assistent) van de Algemeen Directeur. Al 25 jaar…. Nog een jaar of acht…

Als je ‘m wilt overnemen vergeet dan niet de bron te vermelden. Ben erg benieuwd naar de andere schoolverhalen….!

 

4 gedachtes over “Schooltag

  1. Wat een leuke tag zeg! Ik herken hier wel eea in. Zoals de natuur die me is blijven aanspreken en dan toch maar een talenrichting gekozen (tegenwoordig heet dat Office Management, toendertijd ‘Secretariaat Management Talen’ aan de hogeschool). Voor die vele keuzes aan leuke agenda’s alleen al zou ik zo terug op de schoolbanken willen zitten. Op een of andere manier blijft het kind in me toch wel bestaan 😉

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s