Bouwperikelen

Soms heb je van die dagen, die schrap je meteen uit je geheugen. Gisteren was zo’n dag hoewel uiteindelijk alles goed is afgelopen.

Ik kreeg gisteren van Jan weer een berichtje over de perikelen rondom de vloerverwarming. Dat deze dus nog niet was getest, dat daardoor de egalinevloer niet kon worden gegoten en dat onze bouwpromotor had besloten dit dan maar volgende week te doen, geen rekening houdend met onze agenda’s.

Dit schoot mij in het verkeerde keelgat, zeker gezien alle sores en communicatieproblemen en afspraken die niet worden nagekomen gedurende alle maanden (al twaalf!) vanaf dat Jan de handtekening heeft gezet. Ongekend. 

Dus ben ik in de pen geklommen en heb een mail gestuurd naar de bouwpromotor. Geen echt aardige mail, maar ik blijf altijd netjes en zeg wel waar het op staat en waar wij tegenaan lopen en waar wij van balen. Zoals je doet als je met een bedrijf communiceert waar je niet helemaal tevreden over bent. Zakelijk, maar wel hard en dus duidelijk.

Ik kreeg wonderwel vrij snel reactie van onze beste man. Een vrij zakelijke en korte mail dat hij de zaken die onder zijn verantwoordelijkheid vallen zou afronden, maar dat dat niet geldt voor de egalinevloer en voor de vloerverwarming. Gestuurd naar alle partijen.

Heel kort daarop, dus nog voordat ik kon beantwoorden, kreeg ik een volgende mail dat hij ‘naar aanleiding van die mail niet langer bereid was om in samenspraak met mij of een andere door ons aangestelde aannemer werken te laten uitvoeren buiten de overeenkomst voordat de voorlopige oplevering heeft plaatsgevonden en alle facturen zijn vereffend’. Enkel gestuurd naar mij met Jan in de cc.

Ik reageer vervolgens dat het sanitairbedrijf (wat ook de vloerverwarming doet) daar niet onder valt, omdat die door hem zijn aangesteld en dat ik het een beetje flauw vind dat hij zo reageert. Waarop ik weer een reactie krijg met: ‘Ik doe mijn best om alle werken zo snel mogelijk rond te hebben’.

Bob is boos.

Afijn. Ik Jan aan de telefoon. Hij had dit wel verwacht. Hij zegt: ‘Zo zijn Belgen. Als het ze niet zint of als er kritiek komt, trekken ze hun handen ervan af…’ Bleek dat de bouwpromotor achter mijn rug om een mail had gestuurd naar het sanitairbedrijf om alle werkzaamheden te stoppen, terwijl het een door hem aangestelde onderaannemer is.

Wat had ik gedaan! Paniek sloeg om mijn hart natuurlijk. Jan heeft direct gebeld naar de bouwpromotor en later belde hij weer terug dat ik toch nog welkom was bij de oplevering. Geintje. Ik weet niet of ik dit wel wil.

‘Zo zijn Belgen,’ zei Jan nog een keer. En hij heeft uitgelegd aan de bouwpromotor dat wij Nederlanders heel direct kunnen zijn, dat dat hard aankomt, maar dat je wél weet waar je aan toe bent. En Jan kent het klappen van de zweep zolangzamerhand en laveert tussen de Nederlanders en de Belgen. Maar dat hij het wel voor 90% eens is wát ik heb geschreven. Blijkbaar is Bob bijgedraaid en maakt hij nu alles af, waarschijnlijk al vóór 1 oktober. Heeft het misschien toch nog een positief effect.

Ik heb het wel vaker gemerkt natuurlijk in de omgang met onze zuiderburen, maar dat ze kritiek direct zo persoonlijk opvatten (zal ook niet voor alle Belgen gelden ga ik van uit) wist ik niet. En dan ook nog achter je rug om ‘wraak’ nemen. Zo kan je nooit iemand direct aanspreken op iets. Dat moet toch kunnen! Kom op zeg. Je hebt een zakelijke relatie met elkaar. Zo doe je als je vrienden je verraden of zo, maar niet op zakelijk vlak.

Natuurlijk zijn dit soort anekdotes altijd leuk om later over te praten, met een glas wijn op je berenvelletje voor de open haard. Gisteren voelde dat wel even anders, maar ik heb toch redelijk goed geslapen.

Gisterenmiddag, vóór dit voorval, heb ik nog wel een lange wandeling gemaakt van anderhalf uur o.a. langs de dijk die eigenlijk was afgesloten omdat daar hele oude grote bomen staan, die met zo’n storm niet meer te vertrouwen zijn. Tegen de tijd dat ik daar liep, was de ergste storm al voorbij, maar het lag inderdaad bezaaid met takjes, takken en halve bomen.

21751421_1434614993255083_2916116402405317466_n

Deze schapen stonden zo op een hoopje! Ze leken geschrokken en toen ik opkeek, zag ik aan de overkant van de brede sloot een schaap door de wijk die daar is lopen. Ook in paniek. Hoe die daar nou komt! Ik ben die wijk nog ingelopen en gekeken of ik ‘m zag, maar heb ‘m niet meer gezien.

Dan maar verder gelopen langs de dijk. Overal lagen takken en halve bomen.

In het park/bos was het logischerwijs behoorlijk rustig op een enkele hardloper na (grrrr) en wat hondelaars (wandelaars met honden).

21752103_1434615393255043_6856080112987234670_n

Overal afgewaaide blaadjes. Maar de bloemetjes stonden er nog mooi bij.

 

21728114_1434615483255034_5684354000328146039_n
Een meerkoet neemt maar eens een lekker bad
21742894_1434615389921710_8206027622639269916_n
Restanten van de Floriade van een aantal jaar terug

21740553_1434615379921711_661416404576160466_n21740447_1434615323255050_5836683745882736419_n21730984_1434615479921701_5393383486853454691_n

‘Mijn’ park waar ik nu nog maar zo weinig kom! Vroeger kwam ik daar twee keer per week. Lekker hardlopen. Gisteren heb ik wel ‘stiekem’ een paar keer een beetje hardgelopen. Op mijn harde wandelschoenen niet echt fijn, maar ik voelde geen pijn. Niet dat ik nou kilometers heb hardgelopen. Was hooguit 20 meter. Wie weet, wie weet….

Met dat project wat ik moet doen voor mijn werk ga ik mij steeds relaxter voelen. In feite heb ik al een aantal zaken geregeld en doet de projectleider nog altijd het meeste werk. Ik begin er zelfs zin in te krijgen! Die week ‘vakantie’ die ik ervoor moet opgeven, pak ik later in de maand wel. En dan is het tegen die tijd bijna december en dan ben ik met de kerstvakantie lekker in ons nieuwe huis!

Alles zal reg kom.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s