Dagje Dordrecht

Afgelopen zaterdag zijn we met de familie (broer, schoonzus, neef, nicht + aanhang en moeders) een dag naar Dordrecht geweest. De stad waar ik geboren ben. Waar mijn moeder geboren is. Waar in feite mijn ‘roots’ liggen. Ik heb er gewoond tot mijn vijftiende: in mei 1975 zijn we verhuisd naar Lelystad (of all places…).

Ik heb er dus mijn roerigste tijd (puberteit) niet meegemaakt. Wel de flower-power tijd. Met mijn pa heel vaak naar het Wantijpark waar ieder weekend wel een ‘festival’ was. Gratis wel te verstaan. Was altijd leuk.

De oude binnenstad van Dordt aan de haven ken ik niet zo goed. Ik kwam daar niet vaak. Soms met mijn vader mee naar één of andere scheepsmotorenonderdelenwinkel (3x woordwaarde dit hoor) of een enkele keer naar de Patapoef aan de Wolwevershaven (één of andere duistere club) als mijn vader daar iets vergeten was (These Boots Are Made For Walking….). Ik groeide op in Crabbehof en Wielwijk en daar liggen ook mijn meeste herinneringen, buiten natuurlijk de binnenstad waar de winkels waren (Linders, oude postkantoor, fopwinkel waar ik een kunstdrol met vliegen kocht).

Daar zijn we dan niet geweest. Dat komt nog wel een keer. Nu begonnen we onze zwerftocht met een rondvaart door de Dordtse Biesbosch.

De Biesbosch is natuurlijk erg mooi. De rondvaart vond ik wat kort duren en het was jammer dat de man aan het stuur niets vertelde over de Biesbosch, behalve even over een bloemetje (Springbalsemien) wat er niet thuis hoort en nu de volledige Biesbosch aan het coloniseren is.

Even aangemeerd bij het griendwerkershuisje waar je naar binnen kon.

Daarna naar de binnenstad waar we onze auto’s (mijn broer had een personenbusje geregeld) bij een tante van ons kwijt konden. Dat was natuurlijk super handig. Het was even zoeken naar de ingang van de parkeergarage, maar daarna liep alles op rolletjes (letterlijk, want mijn moeder had haar mini-scootmobieltje meegenomen).

Eerst even wat lunchen bij de Vergulde Lampet.

23-Dordt

Tafeltje buiten, want het was super weer die dag. Veel te warm eigenlijk. Het duurde alleen nogal lang voor we onze broodjes kregen en gingen daardoor pas tegen half vier daar weg. En dat was jammer. Jan en ik zijn even naar de VVV geweest om de stadswandeling te kopen, maar we hebben daar dus helemaal geen gebruik van gemaakt want mijn moeder was onze (chaotische) gids en wij dribbelden braaf achter haar aan. Voor haar is Dordt natuurlijk een fotoboek wat herleeft en ze wist er zelfs nog best veel over te vertellen. Natuurlijk was het leuker geweest als we een ‘professionele’ gids hadden gehad, want die brengen je vaak op de plekjes waar je zelf nooit komt en weet verhalen en anekdotes te vertellen die je zelf niet weet. Ondanks dat je daar geboren en getogen bent. Is dan maar voor een volgende keer.

Ik had mijn camera mee en heb dan hoor hier en daar wat lopen fotograferen. We zouden daar een familiefoto maken – en dat had ook perfect gekund bij mijn tante – maar we zijn dat glad vergeten. Hè…..

Na de wandeling door Dordt, waar net de City Swim werd gehouden en waar Maarten van der Weijden aan meedeed….

……nog even een bakkie bij Tante Lisa en een kom heerlijke courgettesoep. Daar mijn neef en nicht (Suzanne en Jasper) ontmoet, die ik – volgens mij – nog nooit had gezien. Maar zoals al wat eerder gezegd: ik kan mij zó bar weinig herinneren, dat me dat gewoon zorgen baart. Sommige mensen sommen alles zo op van hun jeugd, hoe ze zich voelden, wie ze kenden. Maar ik? Het is dat ik dagboeken heb bijgehouden vanaf mijn twaalfde, maar zo uit mijn hoofd herinner ik me echt weinig. Ik denk dat je daarin getriggerd moet worden. Dan komt het wellicht weer boven drijven.

Dordt is een leuke stad op zich. Natuurlijk wel overal dezelfde winkels – niet dat we hebben geshopt – en er is heel veel historie verdwenen door overijverige projectontwikkelaars. Dat is erg jammer, zeker voor zo’n belangrijke stad als Dordrecht.

2 gedachtes over “Dagje Dordrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s