(H)eerlijk vlees

Moedermerel en merel kind zijn verdwenen. Ik zie ze niet meer in mijn tuin. Toen ik woensdagnamiddag nog buiten zat, was de merel sinds die ochtend minstens twee meter verderop gaan zitten. Nog wel in de leilinde, maar toch ‘ver’ weg van het nest. Dit weekend als ik toch de tuin een beetje moet bijsnoeien, maar eens kijken wat er nog in het nest is achtergebleven. Ik denk een stuk of twee uitgedroogde merels. Helaas. Ik hoop van niet natuurlijk.

Morgen hebben we een drukke zaterdag voor de boeg. Vanavond eerst de Weber bbq naar beneden tillen zodat-ie morgen kan worden opgehaald. Heb ‘m – als het goed is – voor een mooi bedrag kunnen verkopen. Daar kan ik dan weer de verf voor de slaapkamer mee betalen. Dan als de bbq is verkocht stappen we op de fiets en gaan we naar Haarlem om daar een zijde zalm te gaan halen en ik heb net bij de Berkshire Butcher wat vlees besteld om te zijner tijd te kunnen slowcooken op onze BGE. De Berkshire slager heeft nog écht vlees van échte varkens van een échte boerderij met respect voor dier en milieu. En dat proef je zeer zeker ook. Kijk, als het op zo’n manier kan, hoef je echt geen vegetariër te worden.

44C14D13-6AB4-4172-8778FCCA30866D3D_source

Zoiets soortgelijks doen wij met ons rundvlees. Dat halen wij zo’n één keer per jaar bij een boerderij in Balkbrug (naast de deur…) waar ze dan een (paar) Schotse Hooglanders slachten. Hoe puur kun je het hebben! Dit vlees is donkerrood en is vetter dan het gangbare rundvlees wat je in de supermarkt koopt en wat helemaal uit Ierland komt. (Zot!) We kopen dan een pakket van 10 kg en eten daar een jaar van, want we eten niet elke dag vlees.

Vlees hoeft van mij niet persé biologisch te zijn, want als een dier op een normale manier wordt gehouden met liefde voor het dier en het milieu (dus geen megastallen), vind ik dat ook prima. Zo’n grote hoevekip die de hele dag op een erf loopt te scharrelen bijvoorbeeld. Biologisch is niet persé lekkerder en een ‘ouderwets’ gehouden dier wat veel buiten komt en normaal eten krijgt (dus geen beendermeel of wat je wel eens hoort wat voor bende ze te eten krijgen), gezond is – dus een stevig ras – smaakt duizend keer lekkerder dan zo’n Weight Watchers Koe die we dan ook nog van de andere kant van het kanaal laten overvaren.

Of lam wat uit Nieuw-Zeeland komt en waar die typische smaak helemaal is uitgekweekt. Die smaak, wat lamsvlees juist z’n karakter geeft en waarvan wij er in Nederland ook duizenden van hebben rondlopen. Nee, dat moet van ver komen. Net als appels. Ik koop altijd appels uit België of Nederland als het even kan biologisch maar dat aanbod is niet altijd even groot. De Kanzi’s laat ik linksies liggen (= Nieuw Zeeland). Gekweekt hertvlees komt er bij mij niet in. Niet in de vriezer en niet in de pan. Liefst zelf geschoten natuurlijk, maar ja, dat ‘geluk’ heb ik tot nu toe nog niet gehad. Wel van een andere jager kunnen kopen, dus dan valt het qua oorsprong voor mij ook binnen de grenzen.

Maar goed. Om terug te komen op zaterdag: als we de markt hebben gehad in Haarlem fietsen we nog even langs de beddenwinkel om te informeren naar zo’n bed en even langs het tuincentrum om zo’n cederhouten bbq plank te gaan halen (voor de zalm) en dan terug naar huis. Dan mag Jan het plafond van de badkamer en de hal nog een tweede laag geven. Misschien alvast wat voorbereidingen treffen voor mijn slaapkamer-metamorfose, maar dat ligt aan het weer.

En lekker drie dagen lang BBQ-en op onze BGE. Heb er nu al zin in!

2 gedachtes over “(H)eerlijk vlees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s