Toertje tuin(tje)

Met dit weer groeien de planten in mijn tuin met wel tien centimeter per dag. Ok, lichtelijk overdreven…. maar soms moet je het verhaal iets smeuïger maken dan het in werkelijkheid is. Dat trekt meer lezers. Zegt men.

Ik heb een redelijk kleine tuin en enkel aan de voorkant van mijn woning. Ik woon in een (klein) hoekhuis direct aan een straat pal tegenover een winkelcentrum, met de tuin in een omgekeerde L-vorm. Ik heb geen achter. Eigenlijk wel jammer want als ik een ‘achter’ zou hebben, zou ik een hele mooie tuin kunnen maken. Maar wat mijn ‘achter’ zou kunnen zijn, zou ik een achterdeur hebben gehad, is van de buren. Ja die, die roken en mij het leven ‘zuur’ maken als ik lekker op mijn dakterras wil zitten en de wind ‘verkeerd’ staat.

Dat was een hele mooie plek geweest want dat stukje grond krijgt nauwelijks direct zonlicht, want mijn huis staat in de weg en houdt alle zon tegen. Daar had ik dus een pracht van een Japanse tuin kunnen creëren. Zoiets als op het plaatje hieronder.

japanse-tuin-decoratie-2
Prachtig! (bron: makeover.nl)

Dus aan de voorkant een bloementuin met veel bloemen en in die achtertuin – die ik dus niet heb – een mooie Japanse tuin met grind en water en riet. Ja, ik zie dat helemaal voor me. Ik vind Japanse tuinen érg mooi. Straalt een bepaalde rust van uit.

Maar genoeg gefantaseerd, want ik heb geen achter.

Dus mijn voortuin. Een omgekeerde L-vorm. Van ’s morgens tot ’s avonds badend in de zon. In de winter wat korter want dan verdwijnt de zon achter de appartementen die boven de winkels, tegenover mijn woning staan.

20294347_1390370861012830_568783614798096793_n

Mijn zitje. Op de kop getikt bij een Brocantewinkel bij mij in de buurt. Voor weinig. Op de voorgrond een plant die we uit Ierland hebben meegesmokkeld toen we daar een wandelvakantie deden. Ik onthou de naam niet en moet het steeds opzoeken. Iets met palmlelie. De plant die wij oorspronkelijk hadden meegenomen was dood gegaan in de winter, maar blijkbaar heb ik stukje wortel laten zitten en is er een nieuwe plant uit gekomen. Als de winters zo zacht blijven heb ik goede hoop dat het goed gaat met deze plant. Het is wel de bedoeling dat die verhuist naar onze nieuwe tuin, evenals de vijg die er pal achter staat en nog vrij klein is.

20294305_1390370851012831_7674356948532592024_n

Dit is de andere poot van de L, waar ik niet zit, maar waar we een kotje hebben gemaakt voor de fietsen en voor de tuintroep. Hier staat mijn kasje, waar ik in het voorjaar de plantjes in opkweek, maar waar nu spontaan Oostindische kers groeit, want die stond er vorig jaar ook in. Erg leuk plantje (en eetbaar). Als je de bloemen tot zaadjes laat komen, plant zich dat vanzelf uit. In dat kasje staan ook de mini-denneboompjes die ook een plekje gaan krijgen in de nieuwe tuin (maar die heb ik nog niet ingetekend) en een mini-Blauwe Regen, ook voor de nieuwe tuin.

In het midden boven aan de foto zie je nog net het randje van mijn dakterras.

En hierboven de Hydrangea die in bloei staat. Altijd mooi en heel dankbaar. Met de vlinderstruik erachter. En rechts een druif ik nu twee jaar oud is en wat trager groeit dan de andere druif. Hier zitten twee hele kleine trosjes aan nu. Niet echt veel dus. Ook deze druif gaat verhuizen (ik hou niets meer over….!). Die regenton die er staat – een oud whiskyvat – is zo gaar als boter en lekt aan alle kanten. Dat heb je nu eenmaal met echte houten vaten

En wat ontdekte ik vanmorgen:

20246063_1390370914346158_2535014038328594843_n

Eindelijk een vrouwelijke bloem

in de pompoen!

Nu maar hopen dat ze wordt bevrucht en dat dat kleine bolletje wat je ziet een grote pompoen gaat worden. Nu ik de plant op een andere plek heb gezet gaat het iets beter: de slakken kunnen hier niet zo goed bij.

20245961_1390405914342658_1218129130247538279_n

Hierboven de foto van het project Oesterzwam. Heel veel schimmel en nu maar afwachten of daar nu ook paddestoelen uit gaan groeien.

Tot zover mijn toertje tuin. Misschien heb ik volgend jaar om deze tijd wel een paar pagina’s meer nodig voor een toertje. Of ik nu een toertje maak in een tuin van pakweg 60 m2 of 500 m2 zal best wel schelen…. 😛

 

 

2 gedachtes over “Toertje tuin(tje)

  1. Het zithoekje vind ik echt super leuk.

    Ik kan je vorige blogje niet lezen, omdat het beveiligd is. Ik vind ook nergens je e-mailadres om te vragen of ik het paswoordje mag. Mijn e-mailadres vind je op mijn blogje. Zou je me kunnen mailen?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s