K(r)amperen…

Het wordt steeds rustiger. Veel bloggers hebben blogpauze en veel van mijn collega’s maken zich op voor hun vakantie. Je merkt de spanning en de stress. Ook op straat. Iedereen is een beetje hyper. Nog snel even dingen kopen: een zak aardappels, een pot pindakaas, hagelslag. Want dat hebben ze niet ‘daar’.

Bij ons was het vroeger omgekeerd: wij namen uit Frankrijk veel mee omdat ze dat hier niet hadden. Ok, we namen wel die zak aardappels uit Holland mee, maar dat was om op de dissel te leggen. En die hagelslag ging ook mee, want dat kennen ze niet Frankrijk. En niets was zo lekker als een kraakvers stokbrood dik besmeerd met die van die heerlijke halfgezouten roomboter en dan hagelslag erover. Mjammie. Ik kon daar echt van smullen.

En dan had mijn moeder zo’n blik margarine mee om in te bakken maar ja, zonder koelkast was dat vaker vloeibaar dan in vaste vorm. Eten werd bewaard in zo’n stoffen ophangkast met van dat gaas ervoor, tegen de vliegen. En ons ontbijt aten we van die zelfgemaakte houten rechthoekige plankjes met een gat erin voor het ei….

fa7273023e63bebd5e1648471ae1ce3b00121e67
Zoiets, maar dan minder luxe                  (foto: Babongo)

Ik denk dat tegenswoordigs men iets luxer op vakantie gaat, óók als je gaat kamperen. Elektrische koelboxen, BBQ’s, waterkokers, koffiezetapparaat, airco. Dat hadden wij niet hoor. Toen was kamperen ook écht kamperen. Toen hing er nog geen WC papier op het toilet en mocht je überhaupt blij zijn dat er een gewone WC was. Meestal waren dat hurktoiletten. Had ik geen moeite mee. Beter voor de spieren en kaka doen ging vanzelf omdat die spieren niet werden afgekneld door een WC pot of bril. Afwas doen bij van die bakken vaak met koud water. Maar met wat meer afwasmiddel kreeg je het ook wel schoon. En trouwens, van een beetje bacteriën ga je niet direct dood. Word je alleen maar sterker van.

Kijk maar naar mij. Nooit ziek. Wij hadden geen Dettol vroeger of van die hygiënegel voor je handen. De kinderen van tegenwoordig worden veel te ‘clean’ opgevoed. Kunnen nergens meer tegen. Zoals de kindjes in vakantiekampen in België. Dan wordt zo’n kamp direct opgedoekt want o wee. Ik zwom vroeger – jaren zeventig – in de Dommel. Ook niet zo’n schoon stroompje toentertijd. En wat dacht je van de Merwede of al die andere rivieren rond Dordt? Die waren toen écht niet schoon. Wij zwommen er gewoon en behalve een jaap in m’n voet van een zoetwatermossel, heb ik daar nooit iets van gehad.

Het is ook geen garantie natuurlijk. Sommige ziektes kunnen jaren onderhuids aanwezig zijn en dan als je tachtig bent komt het ineens tevoorschijn. Maar ja, je kunt moeilijk in een afgesloten zuurstoftent leven waar geen microbe doorheen kan.

Wat ik wel vaak had was een koortslip. Dat was echt hopeloos. En zo pijnlijk! Nu hebben we Zovirax maar toen was er gewoon niets en moest je het uitzitten. Wat nogal eens hielp was citroensap erop (en dat prikte!) of veel zwemmen in zee (zout!). Maar och, wat heb ik me hulpeloos gevoeld als ik weer zo’n vette zweer op m’n lip had! Gelukkig heb ik daar nu nog nauwelijks last van en als ik het wél voel, hup snel Zovirax erop (wel de échte), om het uur en dan is het zó weg. Nee, ik heb geen aandelen, hoewel ik dat beter wel had gehad want ik heb aardig wat tubes versleten in de loop der jaren. Ik had er echt een abonnement op.

Nog een foto van mijn tuin van bovenaf met de yucca, de vingerplant, de hydrangea en de vlinderstruik in bloei. Kattestaart en kogeldistel staan er ook tussen, maar die zie je niet zo goed.

20139830_1384977924885457_5525691787470721015_n

En een foto van mijn dakterras. Die agave gaat ‘straks’ naar het andere huis waar te zijner tijd een kas komt waar die kan overwinteren. Mooi is-ie hè? Gewoon van een heel klein stekje ooit meegenomen van Gran Canaria, een jaar of 27 geleden.

20264555_1384977961552120_835535896316741572_n

Het project ‘Pompoen’ mag ik als mislukt beschouwen. Half opgevreten door de slakken. De plant ziet er zielig uit en krijgt alleen mannelijke bloemen. Misschien moet de pompoen echt in de volle grond. Dat zullen we dan volgend jaar wel zien of het dan echt beter gaat.

20229116_1384977944885455_7239360034782095762_n

Met de tomatenplantjes gaat het denk ik wel goed, hoewel ik nu de watertoevoer even heb uitgezet omdat ik denk dat de aarde waar ze in staan wat te nat is. Er zitten al veel (kleine) tomaatjes aan en ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe groot ze gaan worden.

20140088_1384983658218217_4413644378500578922_n

We gaan het vanzelf wel meemaken als ze gaan verkleuren.

2 gedachtes over “K(r)amperen…

  1. Semikamperen heb je ook. Geen tent of caravan mee maar zelf naar zoiets op de camping rijden en idd alles zit erin. Tent caravan en toiletgebouw verderop, dat ben ik gewend. En ja aardappels mee want mijn vader kookte gewoon binnen in de caravan en normaal voedsel. Geen sla bbq of kant-en-klaar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s